На помолу преседан у америчком правосуђу

Американац Леон Вокер суочава се затворском казном од пет година због незаконитог упада у Џи-мејл налог своје супруге. Ово би могао бити преседан у америчком правосуђу, јер се први пут ради о кривичном гоњењу из тих разлога.

Закон државе Мичиген који се односи на Интернет и обично се користи за спречавање крађе пословних тајни и идентитета, употребљен је против Американца Леона Вокера, којем сада прети петогодишња казна затвора, јер је читао женину електронску пошту без њеног знања.

Оптужница терети овог 33-годишњег компјутерског техничара из Рочестер Хилса у Мичигену, за злоупотребу компјутера, односно да је искористио своје знање како би упао у Џи-мејл налог своје, сада већ бивше супруге Кларе на заједничком кућном лаптопу.

На тај незаконити начин открио је низ имејлова који су потврдили његове сумње да га она вара са својим претходним, тј. другим мужем, пише Детроит фри прес. Клари је, иначе, брак са Леоном био трећи.

С обзиром на то да је поменути муж бр. 2 раније био хапшен због тога што је Клару пребио пред њеним сином из првог брака, Вокер је, наводи се у одбрани, био забринут да може доћи до додатног насиља у породици, па је скинуте имејлове предао дететовом оцу, односно, мужу бр. 1.

„Урадио сам што сам морао. Он (муж бр. 2) је платио кауцију и био на слободи убрзо после хапшења. Дете је било у опасности", рекао је Вокер за детроитски лист.

Чим је Клара сазнала да је њен први супруг добио имејлове, Леон је ухапшен, а развели су се почетком овог месеца.

Одбрана: Имају ли тужиоци паметнијег посла? 

Суђење је заказано за 7. фебруар. Џесика Купер, тужилац округа Оукленд, бранила је своју одлуку да се Вокер оптужи следећим речима: „Човек је хакер. Садржај је био заштићен лозинком, а он је искористио своју вештину, високу обученост. Затим је даунлоудовао имејлове на врло споран начин".

Стручњак за електронску приватност Фредрик Лејн, аутор пет књига на ову тему, изјавио је за исти лист да се случај налази у „сивој зони закона" и да чињенице да су живели заједно, да је лаптоп био заједнички и да му је имао константан приступ могу помоћи оптуженом Леону.

Вокеров адвокат Вајс је сигуран да тужилац „катастрофално греши у вези са законом".

„Правобранилац сам већ 34 године и никада ништа слично нисам видео. Ово је закон о хакерисању, онај који се користи када покушате да провалите у владин систем или у нечији приватан бизнис. Служи да се спрече преваре са идентитетом, да се не дозволи неком да вам отме интелектуалну својину или пословне тајне. Морам да се запитам имају ли тужиоци паметнијег посла у своје радно време?".

Будући да се у око 45 одсто развода у САД као један од разлога наводи кршење приватности, попут читања СМС порука, Фејсбук страница и других онлајн садржаја, случај 33-годишњег Американца би могао да представља озбиљан преседан у америчком правосуђу, јер се све ово између „зараћених страна" увек користило у грађанским парницама, а сада се први пут ради о кривичном гоњењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара