Ирваси са „мачјим очима“

Да би се смањио број настрадалих ирваса на друмовима у Норвешкој, великом броју животиња су окачене тзв. „мачје очи“ на рогове. С обзиром на то да Деда Мраз ових дана обилази планету у својим санкама, саветовано му је да уради исто.

Власници ирваса у Норвешкој саветовали су Деда Мразу да уради исто што и они - да стави својим животињама мачје очи и не ризикује превише да их удари неки ауто.

Заборавили су да Дедини ирваси лете, тако да би упозорење пре могло да се односи на авио-саобраћај.

И заиста, око 2.000 ирваса је овог месеца у Норвешкој добило флуоресцентне жуте огрлице или мачије очи које су им закачене за рогове, да би се смањио број саобраћајних удеса у којима живот годишње изгуби око 500 ових животиња, а известан број људи прође са лакшим и тежим повредама.

Недавно се у Финској један случај завршио фатално и по возача.

„Ово стварно функционише", каже Кристијан Овернес, вођа пројекта осмишљеног у државном уреду за путеве, а спроведеног у Финмарку, региону на крајњем североистоку Норвешке где сунце не излази средином зиме.

Тест вожња на моторним санкама показала је да су означени ирваси много видљивији у мраку од осталих.

На питање да ли ће Деда Мраз послушати безбедносни савет, вођа пројекта одговорио је: „Претпостављам да хоће" и додао да је ово први пут да се маркирање животиња обавља у овим размерама.

„Самији (људи који живе у региону Сапми на крајњем северу Европе и који се протеже преко норвешке, шведске, финске и руске територије) су експериментално покушавали да залепе траке на животиње, али је лепак због зиме попуштао. Финци су, такође, покушавали, али са флуоресцентним спрејом, међутим он је смањивао отпорност крзна на хладноћу", објаснио је Овернес.

Око 200.000 ирваса живи у Норвешкој и већином су у власништву Самија који их узгајају због меса, коже и рогова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара