Цунами избацио стари потонули брод

Олупина брода, пуна керамичког и земљаног посуђа из 14. века, појавила се после октобарског цунамија у приобалним водама индонежанског острва Јужни Пагаи.

Индонежански рибари пронашли су потонули брод стар можда неколико стотина година којег је, у налету цунамија, море избацило у близини једног удаљеног острва, саопштено је у Џакарти.

Верује се да је 20 метара дугачак брод са дна мора подигао џиновски талас цунамија који је 26. октобра погодио острва Ментави и усмртио више од 500 људи.

Дрвени бродови натоварени керамичким посудама са златним накитом и скупоценим зачинима, вековима су пловили водама Индонезије које су биле главни трговачки пут који је повезивао Азију с Блиским истоком и Европом.

Верује се, стотине таквих бродова лежи на морском дну код Западне Суматре.

Крчази, врчеви и ћупови пронађени прошле недеље на потонулом броду тек треба да буду испитани како би се утврдило њихово порекло и старост, али стручњаци већ кажу да су налик на артефакте из 14. века пронађене на потонулим кинеским бродовима.

Ир Јосмери, шеф одсека за лов и риболов острва Јужна Суматра, верује да пронађено посуђе потиче из доба владавине кинеске династије Сун, што значи између 12. и 14. века.

Локални рибари испричали су да су катарку брода видели на шест километара од обале острва Пагаи, најтеже погођеног цунамијем.

Они су ронили до олупине из које су изнели неколико добро очуваних врчева и ћупова и рекли да у њој има још блага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво