Медељин, град (божићне) светлости

Колумбијски град Медељин традиционално се пред Божић трансформисао у град светлости. Око 15 милиона сијалица обасјаваће центар града до 11. јануара, до када траје манифестација познатија као „Ел алумбрадо навидењо“.

Божићна расвета учинила је да Медељин постане најлепше осветљени латиноамерички град.

Више од 15 милиона штедљивих сијалица тренутно обасјава тај колумбијски град, а тако ће бити све до 11. јануара, до када траје манифестација познатија као Ел алумбрадо навидењо (у преводу „Божићна светлост").

Традиција декоративног божићног осветљавања града почела је пре више од пола века и посвећена је деци. У почетку је само авенија Ла Плаја била украшавана, али се временом празнична светлост проширила на читав центар Медељина, посебно око истоимене градске реке.

То је и својеврсно такмичење комшијских квартова ко ће кога „надсветлити".

За реализацију празника светлости, који прате и многобројне културне свечаности, користи се више од 300 километара каблова и мотиви из књига Чарлса Дикенса, Ханса Кристијана Андерсена и браће Грим.

Током ових месец дана хиљаде домаћих и страних туриста посете Медељин, који сваке године издваја око 2,5 милиона долара за трошкове Божићне светлости.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво