Костим панде као радна униформа

Кинески стручњаци који раде на повећању броја панди у дивљини, облаче костиме ових дивних црно-белих медведа и глуме „тате панде“ док се у резервату баве младунцима. Кажу да је од пресудног значаја за опстанак у дивљини да медведићи не развију зависност од људи.

Мада изгледају као да су побегли из неког тематског Дизни парка или са дечјег рођендана, у костимима џиновских панди нису забављачи, већ неки од водећих кинеских научника који раде на очувању ове изузетно угрожене врсте у дивљини.

„Игра" између стручњака и пандице одвија се у познатом природном резервату за панде Волонг у провинцији Сечуан, а четворомесечно мече на фотографијама је на неки начин пионир новог програма Истраживачког и заштитног центра Хетаопинг.

Нови приступ упознавању младунаца рођених у заточеништву и дивљине је осмишљен пошто се претходни покушај завршио трагично - Сианг Сианг, прва панда коју су 2006. године пустили у дивљину, нађена је мртва после само 10 месеци. Утврђено је да је крупни мужјак пао са дрвета, највероватније зато што су га јуриле друге панде које су га сматрале неком врстом претње.

„Изабрали смо Сианг Сианга, јер смо мислили да ће снажни мужјак имати веће шансе да преживи у суровим природним условима", изјавио је тада Ли Дешенг, заменик директора Волонг резервата.

Иако је прошао комплетну обуку за опстајање у природи - научили су га да сам тражи храну, гради склониште, па чак и да се брани режањем и уједањем, а био је праћен и путем ГПС сигнала са огрлице, Сианг Сианг није преживео.

Да би нови програм био успешан, а животиње спремније за живот у дивљини, младунци рођени у заточеништву морају што ређе долазити у контакт са људима, јер једино тако неће имати прилику да запамте своје чуваре и створе зависност од људи.

Ту на сцену ступају ови симпатични костими. Када стручњаци морају да дођу у блиски контакт са пандицом - да би јој, рецимо, измерили температуру или извршили ветеринарски преглед, навлаче костиме и глуме мега-џиновске тате панде!

„Након свих провера и мерења, закључили смо да се беба панда развија одлично и прилагођава на шумско окружење", изјавио је Хуанг Јан, заменик шефа пројекта. „Једнога дана ће бити пребачена на већу надморску висину где ће се адаптирати на још комплексније окружење."

Као део нове стратегије, научници су у ограђени део шуме, покривен надзорним камерама, пустили четири трудне женке, не би ли се бебице што боље спремиле за дивљину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво