„Бронзана варјача“ за Србију

Срби су се одувек поносили кулинарским специјалитетима, а сада, после освајањa бронзане медаље на Светском кулинарском купу, похвале на свој рачун могу да се поткрепе и трофејима. Освајање трећег места у конкуренцији 53 државе, највећи је успех за нашу селекцију од када се одржава глобално надметање кувара.

Представници Србије освојили су треће место на Светском кулинарском купу у Луксембургу, који се организује сваке четири године.

На последњем такмичењу, одржаном у среду, такмичили су се представници 53 земље - 1800 шефова кухиње, око 800 њихових асистената и још 360 појединачних учесника.

Србију је представљала Кулинарска федерација Србије, чланица организације WACS (Светска кулинарска асоцијација) и освојила бронзану медаљу, што је највећи успех од када се ово такмичење организује, још од 1972. године.

Репрезентацију Србије чинили су Новак Фидановић (председник Кулинарске Федерације Србије), Петар Гајић (потпредседник), Здравко Гавриловић (капитен посластичарског тима), Марко Трпковић, Никола Бишевац, Младен Ранковић, Игор Белошевић, Немања Луковић и Александар Јокић.

Освајањем трећег места, српски кулинари остварили су рекордан успех на Светском кулинарском купу, који је први пут одржан још 1972. године.

Наши кулинари такмичили су се у категорији Националног стола, што подразумева три дисциплине: А, Б и Ц.

Прва обухвата коктел залогаје и артистички хладан банкетски овал.

Друга су вегетаријански и гастромномски мени, састављени из више различитих јела, док трећа обухвата посебне десерте и скулптуру од чоколаде, шећера, марципана или леда.

Првопласирана репрезентација овога пута је била Шведска, али и на ту чињеницу је свакако утицала чињеница да је победнички тим предводио наш стручњак Драган Унић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 07. август 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом