Пљескавица од 51 килограм

Незванично највећа пљескавица на свету направљена је јуче на „Роштиљијади“ у Лесковцу. Пре печења је била тешка 51 килограм, док је одговарајућа лепиња за рекордерку пречника 147 центиметара имала 30 килограма.

Горан Тодоровић и Иван Ђорђевић, мајстори роштиља ресторана „МК", оборили су синоћ све досадашње рекорде на лесковачкој „Роштиљијади", направивиши и испекавши џиновску пљескавицу од 51 килограма, три килограма тежу од прошлогодишње рекордерке.

Припремање и печење пљескавице одвијало се на платоу испред главне бине у присуству неколико хиљада посматрача, а најузбудљивији моменат био је када су роштиљџије кренуле у компликовани процес окретања пљескавице.

„Успели су, није пукла", проломио се кроз тишину глас из жирија, после чега је уследио громогласни аплауз и огласили трубачи Божидара Николића Доње.

Пречник пљескавице „за Гиниса" пре печења био је 147 центиметара, а након печења 129. Дебљина јој је била 3,2 центиметара. Међутим, неће бити уписана као званични Гинисов рекорд јер Туристичка организација Лесковца није имала да плати око 20.000 евра колико кошта присуство одговарајућег жирија.

Део пљескавице са џиновском лепињом предузећа „Умипек", тешком 30 килограма, подељен је публици, а део Геронтолошком центру у Лесковцу.

За вечерас је најављен покушај обарања синоћњег рекорда, са другом роштиљском екипом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 21. август 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом