Читај ми!

Кућа „Кристиз“ повлачи грчке вазе са аукције због веза са осуђеним дилером

Четири грчке вазе које је требало да се нађу на аукцији у Њујорку, воде траг до Ђанфранка Бечине, осуђеног 2011. године за илегално трговање антиквитетима.

„Кристиз“ их је повукао са аукције након што је водећи археолог открио да је свака од њих повезана са осуђеним трговцем антиквитетима. Др Христос Цирогијанис, предавач археологије на Универзитету у Кембриџу и специјалиста за опљачкане антиквитете и мреже кријумчарења, рекао је за Гардијан да се у преписци аукцијске куће са дилером налазе јаки докази, које је запленила полиција.

Он је критиковао кућу „Кристиз“ јер није обелоданила да се предмети, планирани за понуду на њујоршкој аукцији 9. априла, могу повезати са Ђанфранком Бечином, који је 2011. осуђен за илегално трговање антиквитетима.

Др Цирогијанис је рекао да, иако је у каталогу аукцијске куће наведено да је продала три предмета на аукцији у Женеви 1979. године, изостављена је чињеница да их је управо Бечина заправо доставио аукцијској кући.

„Они намерно искључују везу са таквим трговцем у ова три примера, иако за ту везу знају већ 45 година“, рекао је доктор Цирогијанис.

Спорни антиквитети укључују и атичку чашу, украшену приказима ратника и других детаља, из око 570-560 година пре нове ере. Процењивало се да ће се за њу добити од 15.000 до 20.000 долара на аукцији „старогрчких ваза из Цимерманове колекције“, али су сви ти подаци сада нестали са интернет странице, након што су објављена оспоравања.

У продајном каталогу је било наведено: „Старе грчке вазе је сакупио др Манфред Цимерман (1935-2011) и спадају међу најбоље примерке из неке приватне колекције те врсте сакупљене крајем 20. и почетком 21. века.

Остали спорни антиквитети укључују поклопац и чинију украшену приказима сфинги из периода око 570-550 п.н.е. и процењене су на 8.000 до 12.000 долара, и лонац за воду са приказом Диониса и амфоре за пиће, која датира из око 53 п.н.е. процењена на 7.000 до 9.000 долара. И подаци о њима су избрисани из онлајн каталога.

Током протеклих 18 година, Цирогијанис је идентификовао више од 1.700 опљачканих антиквитета у аукцијским кућама, галеријама, музејима и приватним колекцијама, обавестивши Интерпол и друге полицијске снаге.

Иако трајно ради на катедри у Кембриџу, он руководи истраживањем илегалне трговине антиквитетима на Унесковој катедри о претњама културном наслеђу на Јонском универзитету на Крфу, у Грчкој.

Покојни Паоло Ђорђо Фери, италијански јавни тужилац који је кривично гонио трговце опљачканим антиквитетима, толико је ценио Цирогјанисово истраживање да му је ставио на располагање десетине хиљада слика и другог архивског материјала заплењеног у бројним полицијским рацијама.

Још једна повучена ваза са данашње продаје била је лекитхос или тегла за уље, која приказује атинског хероја Тезеја, датирана из 500-490 пре нове ере, и процењена на 20.000 до 30.000 долара.

„Ни аукцијска кућа, ни колекционари или њихове породице, чак ни музеји се не труде да проверавају са властима да ли су на неки начин умешани у излагање недозвољених предмета“, упозорава Цирогјанис.

Представник за јавност куће „Кристиз“ је рекао: „Ми се бавимо пажљивим истраживањем порекла, објављујемо наше каталоге много пре наших аукција и позива јавности да их прегледа. Када добијемо овакве упите и упозорења, озбиљно их разматрамо и проверавамо. Као и увек, извештаји о свему томе су доступни на захтев“.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво