Читај ми!

Гласање за југословенски црвени киоск - хоће ли га свет склапати од лего коцкица

Архитекта Никола Опачић је од коцкица направио макету чувеног црвеног киоска брзе хране из времена СФРЈ и идеју послао познатом произвођачу коцкица за слагање - Лего. Уколико сви заједно пошаљемо довољан број гласова Лего ће широм света пласирати производ под називом „Југослав киоск К-67".

Чувени словеначки дизајнер и архитекта Саша Мехтиг је пре 57 година дизајнирао киоск који је био симбол старе Југославије.Многима је и даље асоцијација на црвене киоске из којих миришу виршле. Они старији памте их по томе што су испред њих листали јутарњу штампу. Архитекта Никола Опачић је направио макету црвеног киоска од коцкица за слагање.

Како је истакао архитекта, киоск од коцкица склапан је у неколико фаза, а према правилима конкурса макета треба да има испод три хиљаде делова.

„Желео сам да направим нешто што је из периода бивше Југославије, а у вези је с мојим животом, јер је један такав црвени киоск био испред моје основне школе. Бели киоск је новинарски са малом испоставом поште с делом за писма и часописе, а црвени је за брзу храну“, рекао је архитекта.

Истиче да се свима идеја допада, јер лего коцкице се воле, а много је и оних који памте црвене киоске с виршлама из свог детињства и младости. Из региона и бивше Југославије позитивне су реакције, као и из неких европских земаља. У Берлину има црвених киоска који су наменске продавнице.

„Лего има званични формулар на платформи који треба да се попуни, па сам почетком фебруара ове године конкурисао. Потребно је да сакупимо десет хиљада гласова, а гласање је веома једноставно. На сајту Лего идеја брзом претрагом може да се дође до киоска, само треба да се направи налог. До сада имамо прикупљених око 3.000 гласова. Рок је до 2026. године. Још један вид промоције је и изложба на којој ће излагати 17 уметника са отвореним техникама“, рекао је Никола Опачић.

Црвени киосци изложени су у Лондону и у Њујорку и симбол су једног прохујалог времена бивше Југославије. Успомену на њих оживео је и Музеј града Београда.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво