Читај ми!

Злато – моћ, престиж, богатство - његове тајне знали су Египћани

Од гробница древних фараона преко бројних главних предмета широке примене, до медаља златних олимпијаца, злато зрачи супериорношћу. Племенити метал цењен је у свим цивилизацијама.

„Злато је ранијим цивилизацијама, као и нама значило моћ, престиж и богатство. Веровало се да је оно кост и кожа богова.  Египћани су међу првима имали злато. Веровало се да је оно кост и кожа богова. Обичним становницима било је недоступно, јер су злато имали владари, фараони, који су били нека врста отелотворења божанства на земљи. Они су се сахрањивали са златним предметима“, рекао је Предраг  Драгошан, археолог и историчар уметности.

„Знамо још из археологије да су погребне маске од злата које припада доњем свету. Покојник са том маском која је сурогат њега је отсјај Сунца и живота и доказ да апсолутне смрти нема. Живот се наставља у некој другој форми“, рекла је проф. др Весна Марјановић.

Током историје злато се није користило само као украс, већ и као средство размене још од древног Египта. О развијеној изради златних предмета сведочи јединствени и уникатни примерак појаса из 6. века који се чува у Србији и спада у културно благо првог реда.

Направљен је од злата и драгог камења тежак око 1,5 килограма. Припадао је Кагану Бајану Првом, војсковођи који је покорио Сирмијум, антички град који се налазио на простору данашње Сремске Митровице.

„Појас је случајно пронађен на једној од њива у околини Сремске Митровице. Рађен је најфинијим техникама, састоји се од 16 делова, припадао је вођи ратника“, рекао је Предраг Драгошан.

 У српској култури за злато се везују различита веровања и обичаји.

 „У животном циклусу обичаја, ако пођемо од свадбених, увек је било важно да се одређени новци из прошлости, дукати, сеферини чувају уколико се има женско дете“, рекла је

Иако је злато свуда око нас, не треба заборавити Дучићеве речи „да најбољи људи носе своје злато не у џепу, него у срцу. Једно унутрашње Сунце целог њиховог живота обасјава и позлаћује све на свету чега се дотакне њихова рука и њихова мисао“.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара