Читај ми!

Мачак Тејтерс звезда Насиног видео-снимка стримованог из дубоког свемира

Видео-снимак дуг 15 секунди на коме мачак јури ласерски зрак стручњаци Насе су снимили како би истражили могућност стримовања видеа кроз дубоки свемир.

Мачак Тејтерс звезда Насиног видео-снимка стримованог из дубоког свемира Мачак Тејтерс звезда Насиног видео-снимка стримованог из дубоког свемира

Тејтерс није прва мачка у свемиру – та част припала је још 1963. године мачки Фелисет – али је наранџасти мачак узео вероватно веће признање: главни лик у првом видеу емитованом из свемира.

НАСА је послала 15 секунди видео-снимка Тејтерса у ултра-ХД резолуцији, који је прешао преко 20 милиона километара од свемирске сонде назад на Земљу.

Тејтерс, чији власник је један од запослених у Насиној Лабораторији за млазни погон (ЈПЛ), јури ласерски зрак – врло прикладно с обзиром на то да је сам видео из свемира послат ласером.

Тејтерсових 15 секунди славе заправо је био Насин експеримент осмишљен да помогне у тестирању могућности видео стриминга кроз дубоки свемир, за дане када људи коначно отпутују ван Земљине орбите.

Агенцијски тим за оптичке комуникације дубоког свемира додао је Тејтерсов видео у свемирску сонду „Психа“, која је у октобру кренула на шестогодишњу мисију да посети један астероид.

„Један од циљева је да се демонстрира способност преноса широкопојасног видеа на милионе километара“, рекао је за Си-Би-Ес Бил Клипстајн, менаџер пројекта техничке демонстрације у ЈПЛ-у. „На сонди 'Психе' ништа не генерише видео податке, тако да обично шаљемо пакете насумично генерисаних тест података.“

„Али да бисмо овај значајан догађај учинили још незаборавнијим, одлучили смо да сарађујемо са дизајнерима у ЈПЛ-у како бисмо направили забаван видео.“

Упркос томе што је растојање од сонде до Земље било више од 80 пута веће него што је између Земље и Месеца, Тејтерсов пренос је трајао само 101 секунду. То је брже од већине широкопојасног интернета на Земљи.

НАСА је то назвала историјском прекретницом, а заменица администратора, Пам Мелрој, рекла је у изјави: „Повећање нашег пропусног опсега је од суштинског значаја за постизање будућих истраживачких и научних циљева, и радујемо се даљем напретку ове технологије и трансформацији како комуницирамо током будућих међупланетарних мисија."

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво