Читај ми!

Трка Деда Мразева у Италији – добротворна традиција обичних људи у црвеним костимима

У Италији је све спремно за Божић који се прославља 25. децембра. Градови су окићени, италијани купују поклоне у последњи час, а не недостаје ни Деда Мразева, који испуњавају италијанске улице на радост и деце и одраслих.

Деда Мраз, или како се у Италији назива "Бабо Натале", овде је стигао и много пре Божића и то у спортском облику. Наиме Кристмас ран представљају организоване трке људи обучених у традиционално црвено бело одело Деда Мраза.

Са овом традицијом се започело 8. децембра 2023.године, а сваког дана у различитим градовима Италије улице су преплављене Деда Мразевима. Регата у Венецији која је обојила Канал Гранде у црвено можда је и најлепши Божићни догађај ових дана.

Неретко су ове трке као и венецијанска регата намењене у добротворне сврхе, људи се облаче у Деда Мраза забаве ради, знајући да ће бити окружени добрим расположењем, храном, вином, да ће усрећити оне мање срећне и стећи нека нова пријатељства.

„Ово је већ 16-та година како организујемо нешто овако лепо и сваке године нас је све више. Данас нас је преко 500 Деда Мразева, сунце је, диван дан, уживамо у солидарности и лепим емоцијама и у томе што смо заједно и што можемо да славимо Божић већ сад. Имаћемо вин бруле, кестење, битно је бити заједно и радити у добротворне сврхе. Ово су тренутци радости, забаве, спокоја. Ово је магичан, најлепши део године“, рекли су Деда Мразеви.

Аутентични улични шоу који нам на здрав и забаван начин омогућава да разменимо Божићне честитке, након десетине италијанских градова, ускоро ће се одржати у Форлију, а последња трка деда Мразева у Бергаму на Бадње вече 24.12.

Свако може да изабере да ли ће да трчи или једноставно да шета, а једино је обавезно бити обучен као Деда Мраз, не би ли се на најбољи начин направила аутентична Божићна атмосфера.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво