Читај ми!

Подземни град Карађорђевића дуго скриван од очију јавности, постаје туристичка атракција

У Подземном граду Карађорђевића у Малом Зворнику, уређује се музејска поставка која приказује како је изгледало тајно ратно скровиште, грађено по налогу краља Александра Првог. У реконструкцију тог културно-историјског споменика, који је дуго скриван од јавности, држава и општина до сада су уложиле 75 милиона динара.

Као војни објекат, Подземни град, дуго је чуван од знатижеље посетилаца, а шта се налази у дубинама стрме стене нису знали ни мештани.

Склониште подигнуто између два рата, има дванаест излаза ка Дрини и Републици Српској. Само једном је коришћен, априла 1941. године, и у њему је последњу ноћ у Србији провео млади Петар Други Карађорђевић.

„Ово је за мене овако један велики изазов у градњи и да видим овако нешто што је направљено још давно, 1930. и неке године, и да су инжењери имали и тада инспирацију да граде овакве објекте”, рекла је Вања Врањеж, архитекта из Бањалуке.

Подземни град зидали су затвореници од којих су и локација и намена биле строго скриване. Градња је прекинута након убиства краља Александра у Марсеју, а до тада су биле завршене око две трећине склоништа.

Подземни град Карађорђевића простире се на око пет хиљада квадрата у којима је смештено хиљаду и по метара ходника и седамдесетак просторија. Музејском поставком тренутно је обухваћена тек половина.

Реконструкција објекта почела је 2019. године, а радиће се у неколико фаза. Циљ је да подземни град постане туристичка атракција Малог Зворника.

„Нове просторије које су урађене јесте продавница, затим војна амбуланта, докторска ординација и официрска кафана", каже Срђан Јовановић, водич у Подземном граду Карађорђевића.

„Подземни град Карађорђевића, такозвана Камена девојка, је врло важан локалитет или културно-историјски споменик нама у овом месту. Такође, све више постаје познат и за људе који су са других страна, из целе државе, чак и из суседне државе, тако да имамо велике посете са свих страна", наводи Марина Глигоревић, директорка ТО Општине Мали Зворник.

Део лагума се још истражује, а у плану реконструкције су капела и олтар.

уторак, 12. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу