Читај ми!

Какве тајне крије „Камена девојка“, подземни град Александра Карађорђевића

Подземни град у Малом Зворнику, прављен по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, једна је од највећих туристичких атракција тог краја. Грађен је почетком тридесетих година 20. века, у великој тајности, под шифром „Камена девојка“, као склониште за смештај чланова династије Карађорђевић и владе у случају рата. Простор површине 5.000 квадратних метара, сакривен у стрмој стени, још није довољно истражен, а туристима и мештанима је све занимљивији.

Овај лавиринт под земљом пун је одаја ископаних у камену за краљево ратно командно место и дужи боравак око 5.000 људи. Градња је почела 1931. и трајала је све до убиства краља Александра у Марсеју 1934. године. Посао је прекинут, а до тада је урађено око две трећине склоништа.

„Има око седамдесет просторија и око 12 излаза или улаза који су закапијани гвозденим вратима, негде око 4.500 квадратних метара. Ми се налазимо у просторији где је одржана последња седница Владе Краљевине Југославије, 10. на 11. април 1941.године“, наводи Сузана Реповић из Туристичке организације Мали Зворник.

Дуж ходника налазе се бројне просторије – краљев апартман, кабинет, сале, спаваонице за гарду, библиотека, капела са олтарским простором, краљевска чесма. Температура је овде увек иста - између 14 и 16 степени.

„Нажалост ништа овде није аутентично и овај намештај је рађен по узору на намештај из тог периода, јер је ово годинама било напуштено, није се знало ни која је намена, ни за шта је ово служило. Било је отворено и доступно тако свим градјанима и тек пре отприлике 12 година се открило шта је ово заиста и тада је локална самоуправа уложила значајна средства“, објашњава Реповићева.

Главно питање је – зашто је баш овде направљен.

„Веома битан фактор је ту како комуницирати са остатком света. Недалеко од подземног града Карађорђевића налази се планина Гучево која има оптичку видљивост са брдом које је изнад овог подземног града, а Гучево има одличну оптичку видљивост са Црном реком у Босни и Херцеговини, која је изузетно важан стратешки војни објекат“, истиче директор Туристичке организације Мали Зворник Млађан Црквењаш.

Подземни град су копали осуђеници из целе земље, довођени и одвођени ноћу, како не би знали где се налазе и шта граде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво