Читај ми!

Обилазак Рима из потпуно другачије перспективе: веспе и приколице

У Риму је овог лета туристима на располагању понуда за разгледање града на иновативан начин. То су необичне туре током којих се вечним градом крстари на веспи, али и сплавовима по Тибру. Нуди се јединствено искуство за путнике – авантуристе.

Веспе су типично италијанско превозно средство, али сада су ти класични мотоцикли са својим приколицама ту да пруже туристима другачији поглед на Рим. Локални водичи возе путнике преко калдрмисаних улица и чувеног Трга Република. Довољно су близу да би могли туристима да говоре о детаљима одређене историјске локације.

„Ово је јединствена, другачија перспектива, под углом од 360 степени. Наравно, ми нисмо само водичи, већ и возачи, па је јасно да морамо да водимо рачуна о саобраћају. У Риму је бити као у балону, постоји тако много споменика који се могу сада видети из другачије перспективе, уз могућност да се уоче многи детаљи", рекао је Лука ди Трапано, туристички водич, власник организације „Тура са Веспом и приколицом".

Корисници тих необичних тура носе слушалице како би могли да чују сваку реч свог возача – водича. Тај начин обиласка града је хит код туриста који трагају за нечим другачијим.

„Гласам за веспу, наравно, без обзира на то да ли је моја породица за ту опцију, ја сам таква особа која то прихвата, то је за мене сјајно", каже Џери Лениер, туриста из Лос Анђелеса.

У Риму све већи број туриста трага за новим искуствима која нуде другачије перспективе за упознавање вечног града. Постоји потражња за турама у чијем центру је храна, неке су специјализоване за уличну храну, друге укључују часове кувања и куповање намирница на многобројним отвореним пијацама. Компанија „Гурметали" нуди туристима такву туру.

„Препоручујем овакву туру јер она не нуди само упознавање са храном, уз повремена заустављања ради узимања хране, већ је то једно ново искуство, право, уз локалног водича који вам представља по мени истинску римску културу", изјавила је Федерика Сете туристички водич за компанију „Гурметали".

Вожња сплавом кроз Рим је права авантура. Туристи тако пролазе поред познатих споменика. Водич Маријана Тедески каже да њени клијенти виде Рим на другачији начин у односу на туристе који ходају улицама, пролазе поред познатих места где је много људи.

Сматра да је за породице са старијом децом то алтернатива за традиционалне туристичке активности. Римски туристички водичи тврде да постоји много начина да се обиђе вечни град.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара