Читај ми!

„Ултра-ретки“ ружичасти дијамант продат на аукцији за 34,8 милиона долара

Ружичасти дијамант „боје и сјаја без премца“ продат је у у Њујорку за 34,8 милиона долара, мало мање од процене од 35 милиона долара.

Тежак 10,57 карата и назван The Eternal Pink, „ултра-ретки" драги камен сада је у аукцијској кући „Сотбис" четири године након што га је јужноафричка фирма „Де бирс“ открила у једном од својих рудника у Боцвани.

Званично класификован као „љубичасто розе“ боје, то је највреднији дијамант те нијансе који се појавио на аукцији, наводе у аукцијској кући одакле додају да се овај камен „придружује реду најважнијих дијаманата у историји“.

Цена дијаманата је у великој мери одређена оним што стручњаци називају четири “C“: карат, рез, боја и чистоћа.

Овај камен је класификован као „изнутра беспрекоран“, што значи да су све мрље видљиве само под великим увећањем. Његова боја је у међувремену означена као „богата и живописна“, а највиши степен интензивне боје има тек четири одсто ружичастих дијаманата.

„Ова боја је најлепша и најконцентрованија нијанса ружичасте у дијамантима коју сам икада видео или је икада дошао на тржиште“, рекао је Квиг Брунинг из Сотбија, додајући: „Интензитет боја и велика стопа реткост овог камена чини га упоредивим са врхунским уметничким делима — далеко ређих од Магрита или Ворхола“.

Вредност ружичастих дијаманата је порасла последњих година. Ово је делимично последица пада понуде изазваног затварањем аустралијског рудника “Argile“ 2020, који је раније производио већину ружичастих дијаманата у свету.

Према индексу који је саставила брокерска кућа “Australian Diamond Portfolio“, просечна цена обојеног камења је скочила 30 одсто у само 12 месеци пре јуна 2021.

Eternal Pink је исечен од необрађеног дијаманта, откривеног 2019. године, који је са 23,87 карата тежио више него двоструко него што је то сада. Стручњацима фирме “Diacore“ требало је шест месеци да трансформише камен у садашњи облик.

Мање од три процента дијаманата предатих Гемолошком институту Америке је обојено, а ружичасти су међу најређим, наводе у кући „Сотбис“. У саопштењу за јавност аукцијске куће, извршни потпредседник Института Том Мозес, назвао је Eternal Pink „запањујућим примерком“, додајући да му „префињене линије у комбинацији са интензитетом боје доносе место једног од најнеобичнијих драгуља на свету“.

Рекорд држи Pink Star

Камен је први пут изазвао пажњу у Хонг Конгу у марту, пре него што је изложен у неколико градова, укључујући Дубаи, Сингапур и Женеву.

Рекорд на аукцији за ружичасти дијамант — или полирани дијамант било које боје — тренутно држи камен од 59,6 карата који је продат за 71,2 милиона долара у „Сотбију“ у Хонг Конгу 2017. Ружичасти дијамант купили су драгуљари из Хонг Конга “Chow Tai Fook“ и преименован у "CTF Pink Star“.

Ружичасти дијамант од 11,15 карата назван „Вилијамсонова ружичаста звезда" у међувремену држи рекорд по највишој аукцијској цени по карату, након што је прошле године продат за 453,2 милиона хонгконшких долара (58 милиона долара).

понедељак, 24. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару