Читај ми!

Да ли ће Дубаи спустити Месец на Земљу, нови пројекат вредан пет милијарди долара

Ко каже да не можете да дођете до Месеца? Предложени пројекат вредан пет милијарди долара има за циљ да подигне Дубаи у нове висине тако што ће симбол ноћног неба „спустити“ на Земљу.

Канадски предузетник Мајкл Хендерсон замислио је реплику Месеца пречника 274 метра која би стајала на 30 метара високој згради у Дубаију, граду који је већ локација највише грађевине на свету и других архитектонских бисера.

Хендерсонов пројекат назван једноставно „Месец“ лако би се уклопио у футуристички дизајн града, наводи агенција АП.

Упркос томе што су многи џиновски планирани пројекти пропали, Хендерсон каже да његова идеја уопште није тако тешко остварива.

„Имамо највећи бренд на свету. Осам милијарди људи зна за њега, а нисмо још ни почели“, рекао је за АП, алудирајући на Земљин сателит.

Пројекат би укључивао огроман ризорт комплекс са хотелом од 4.000 соба, ареном капацитета 10.000 места и „лунарну колонију“ која би гостима могла да симулира ходање на Месецу.

Џиновска сферична зграда седела би на кружном пиједесталу и сијала би ноћу.

Хендерсон је своју визију представио Арапском туристичком сајму овог месеца у Дубаију. Дизајнери су већ направили неколико графичких приказа где би се „Месец“ налазио, укључујући и близу Бурџ Калифе, највише зграде на свету од 828 метара.

Друга локација је на месту Бисера Дубаија, близу архипелага Палм Џумеира, нереализованог пројекта који је дуго стајао незавршен и сада је у фази рушења. Трећа локација могла би да буде на месту Палм Џебел Али, још једног пропалог пројекта.

Бисер Дубаија и Палм Џебем Али су два пројекта која су преостала још из времена финансијске кризе 2008. и 2009. године која је тешко погодила Дубаи, због чега је Абу Даби, престоница Уједињених Арапских Емирата, морао да обезбеди 20 милијарди долара финансијске помоћи.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво