Читај ми!

Обукао бурку и пријавио се на женско шаховско првенство у Кенији

Био је то храбар гамбит двадесетпетогодињшег кенијског шахисте који је одлучио да се преруши како би се такмичио на женском Отвореном шаховском првенству у својој земљи.

Обукао бурку и пријавио се на женско шаховско првенство у Кенији Обукао бурку и пријавио се на женско шаховско првенство у Кенији

Обучен од главе до пете у бурку и са црним наочарима које су му заклањале очи, Стенли Омонди се на Кенија Опену, отвореном шаховском турниру, пријавио у женској конкуренцији као Милисент Авоур.

Али Омондијев храбар потез је разоткривен јер су организатори посумњали да нешто није у реду због броја добијених партија непознате шахисткиње.

У своју одбрану, Стенли је у писму извињења, у које је Би-Би-Си имао увид, написао да има „финансијске проблеме“. Навео је и да је „спреман да прихвати све последице" свог поступка, мада је одбио позив Би-Би-Сија за коментар.

Председник Кенијске шаховске федерације, Бернард Ванџала, рекао је да, иако ће Омондију бити забрањено да учествује на турнирима вероватно „неколико година“, вероватно неће бити заувек искључен из шаха.

„У почетку нисмо сумњали, јер је ношење хиџаба нормална појава“, додао је Ванџала. „Али приметили смо да је успео да победи веома јаке играчице, а мала је вероватноћа да неко ко се први пут појављује на турниру буде толико добар играч.“

Обућа и чињеница да Омонди није проговарао додатно су забринули организаторе.

„Једна од црвених заставица коју смо такође приметили биле су ципеле, биле су више мушке него женске“, рекао је Ванџала.

„Такође смо приметили да не прича, чак и када је дошао да узме свој такмичарски број. Није ни са ким разговарао. Обично, док играте, разговарате са својим противником … јер играње шаховске партије није рат, већ и дружење.“

Упркос сумњама, званичници су му дозволили да настави, плашећи се да би могли бити оптужени за дискриминацију због одеће са верским обележјем и избацили су га тек у четвртој рунди.

„Када је прешао у наредну рунду такмичења, пошто је добио веома јак меч, позвали смо га и није био изненађен“, каже Ванџала.

„Одмах је признао да је мушкарац. Изразио је жаљење због свог поступка, извинио се и рекао да је то урадио само зато што је имао финансијских потешкоћа и мислио је да ће му освајање титуле помоћи да то превазиђе."

Кенија Опен, који је одржан прошле недеље, је годишње такмичење које се организује у главном граду, Најробију. Овогодишње издање привукло је преко 400 играча из 22 земље. У женској конкуренцији је било регистровано 99 кандидаткиња, а победница би кући однела преко 3.000 долара.

Омонди је познат шахиста, али Ванџала верује да је мислио да ће имати више шансе у женској категорији, с обзиром на виши стандард игре у мушкој конкуренцији.

Док се Шаховска федерација Кеније и раније бавила случајевима преваре, углавном везаних за старост такмичара, ова врста преваре је прва такве врсте.

Случај је прослеђен дисциплинској комисији тог тела која би требало да донесе одлуку у наредних неколико дана.

„То је екстреман случај, пресуда може укључивати забрану. Искључујем доживотну забрану, али може добити и вишегодишњу забрану играња на турнирима", објаснио је Ванџала.

Случај ће такође бити прослеђен Mеђународном шаховском савезу.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије