Французи љути, италијански сиреви доминирају међу десет најбољих на свету

Међу бројним италијанским гастрономским ђаконијама које су цењене и признате широм света, несумњиво су ту и сиреви. Према најновијој листи коју је сачинио „Тејст атлас“ на листи најбољих сирева на свету Италијани у првих десет држе осам позиција, а Французи се појављују тек на 13. месту.

На листи најбољих сирева на свету Италија води у односу на Француску са осам према нула. Наиме француски сиреви се не налазе међу првих десет на светској листи „Тејст атласа, међународног водича који оцењује локалне производе, што се никако није допало Французима који се са својим сиром Реблошон појављују тек на 13. позицији.

Прва три места заузимају „Пармиђано Ређано“, „Горгонзола пиканте“ и „Грана падано“, а за њима следе „Стракино из Крешенце“, „Моцарела ди буфала“, док су на петом месту мексички „Оаxака чиз“, а на осмом месту португалски Кејжо сера дел естрела, па опет италијански „Пекорино Сардо“ на деветом, те „Пекорино тоскано на десетом месту.

„Грана Падано је производ који се прави рукама, као што видите нема ту машина, то су само људске руке које дају облик пармезану и управо те способности оправдавају његову цену, а и његову популарност. Ова форма нас кошта 500 евра не би ли је направили“, објашњава произвођач популарног сира.

Италија је на овој листи од педесет најбољих сирева на свету, чак на 18 позиција што свакако није изненађење, мада се Французи са тим баш и не слажу. Наиме на Твитеру је могуће прочитати коментаре типа: „Сложићете се да је ово врло сумњива класификација те да је судија био корумпиран и да су Италијани очигледно добри у маркетингу“, док се медији придружују критикама, али и додају: Једина истина јесте да Италија и Француска сваке године размене 150.000 тона одличних сирева.”

Наши производи су одлични, али Италија мора да настави да се разликује од осталих земаља по квалитету, а бити земљорадник и бавити се производњом сирева није најједноставнији занат на свету. Тако да мислим да произвођачи пармезана никада неће дозволити некоме ко није из Италије да купи њихов терен, то је део историје и културе ове земље“, додаје саговорник Сање Лучић.

Изазов и такмичење између Италије и Француске у производњи сирева има далеке корене и важно место, како са економске тако и са друштвене тачке гледишта, а и сам генерал Шарл де Гол се питао како је могуће владати Француском која има више сирева него дана у календару. А исто се може рећи и за Италију.

Захваљујући признањима „Тејст атласа“, број италијанских сирева са заштићеном ознаком порекла (Dop и Igp) који су заштићени и од стране Европске уније, сада је достигао бројку од 55, што је исти број као и француских.

Са друге стране Алпа не крију да воле италијанске сиреве с обзиром на то да је извоз порастао за скоро 27 одсто у односу на прошлу годину уз зараду од 900 милиона евра за скоро 130 милиона килограма сирева који се налазе на француским трпезама.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво