Читај ми!

Песак – ресурс који нам клизи кроз прсте

Сировина која се после воде највише троши у свету. Песак је неопходни састојак свакодневног живота људи, али због све веће потражње, све га је мање у природи, упозоравају научници.

Због велике потражње песак може постати угрожени природни ресурс.

„Мислимо да песка има свуда. Никада нисмо мислили да ћемо остати без њега, али он полако нестаје на неким местима", рекао је научник за климу из Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) Паскал Педуци.

Педуци, који је директор УНЕП-ове базе података о глобалним информацијама о ресурсима у Женеви у Швајцарској, описао је глобално управљање ресурсима песка као „слона у соби“.

„Време је да променимо нашу перцепцију о песку“, истакао је Паскал Педуци.

Према његовим речима, употреба песка могла се мерити само индиректно, помоћу „врло, врло добре" корелације између употребе песка и цемента.

УН процењују да се годишње произведе 4,1 милијарда тона цемента, пре свега у Кини, која чини скоро 60 одсто данашњег грађевинског бума.

Статистике показују да је за производњу сваке тоне цемента потребно десет тона песка. То значи да само за грађевине свет годишње потроши 40 до 50 милијарди тона песка. Износ је довољан да се изгради зид висок 27 метара и широк 27 метара који се сваке године обавија око планете.

Употреба песка у свету утростручила се током последње две деценије, делимично због повећане урбанизације и индустријализације.

Та потрошња премашује природну брзину којом песак настаје под утицајем ветра и воде.

УНЕП је и раније упозоравао на успешну „пешчану мафију“, рекавши да су познате групе грађевинара, дилера и бизнисмена које послују у земљама као што су Камбоџа, Вијетнам, Кенија и Сијера Леоне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво