Оксфорд истражује: радно време од 10, студенти од 11, а ђаци од 8 сати и 30 минута

Научници саветују да радни дан треба да почне у 10 сати, студентска предавања у 11 сати, часови за ђаке од 8.30 ујутро. Предлог је настао после многобројних студија и истраживања, које су радили научници са универзитета Оксфорд.

Форсирање радника млађих од 55 година да долазе на посао пре 10 сати је контрапродуктивно. Радници су уморни, имунитет им је слабији и склонији су болестима и већем стресу. 

То води слабијој меморији и мањку пажње, а може завршити алкохолизмом или узимањем дрога, тврде научници са Оксфорда.

„Њихова тела су исцрпљена због неиспаваности, а то итекако утиче на продуктивност. После 55. године људима је потребно мање сна, али до тада би требало с послом почињати у 10 сати да би били пуни радног елана и продуктивности. Радни дан касније би требало да почиње и ученицима и студентима. Старија деца у школу не би требало да иду пре 11 сати“, објашњава доктор Пол Кели, научник са Оксфорда.

Студије показују да се просечан школарац старости од десет година не може квалитетно усредсредити на наставу пре 8.30, а средњошколци пре 10 сати.

За студенте је најбоље време за наставу и учење после 11 сати. Тада би боље учили и било би мање проблема у њиховом понашању јер би били одморнији.

„Живимо у неиспаваном друштву. Не можемо променити наш 24-сатни биоритам. Наше тело живи у хармонији са сунцем, недостатак сна је мучење, а то раде и у болницама. Друштво би морало да усклади почетак посла и школа с природним људским сатом, јер овако код радника, ученика и студената долази до здравствених и психичких проблема", истакао је доктор Пол Кели са Универзитета Оксфорд.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво