Српска застава на Монт Евересту – Долорес је успела на -38 степени

На крову света - Монт Евересту вијори се српска застава. Само два дана уочи свог 29. рођендана, Долорес Ал Шалех, стигла је до самог врха.

Рођена је у Аману, као најмлађа од три кћерке Палестинца из Јордана и Српкиње из Ниша, а одрастала, окружена песком, сунцем и пустињом. Долорес ипак већ дуго гаји љубав према планинарењу.

„Почела сам да планинарим 2016. године. Увек сам волела изазове у животу. На Хималаје сам прво ишла са успоном од 6.400 метара и било је напорно. Онда сам се припремала за Монт Еверест“, рекла је Долорес у Јутарњем програму РТС-а.

Каже да су припреме биле напорне и стресне и да су захтевале доста енергије и одрицања.

Када је стигла на циљ, на температури од -38°C, каже Долорес, био је то најлепши тренутак у њеном животу.

Одабрала је да се попне тежом, северном страном. Кад је стигла на висину од 8.848 метара надморске висине, развила је српску заставу.

„Била сам у групи са 14 људи, дувао је ветар, отежавајуће је било то што има мало потпоре за кретање, било је јако хладно и успон је тежак, али није било много људи“, испричала је Долорес.

Када је реч о оброцима на једном тако необичном путу, Долорес каже да су јели кромпир, пасту, месо, хлеб и супе... Наглашава да је веома важно да се пије довољно воде. Ипак, осим хране и физичке кондиције, неопходна је и мотивација.

„Мислим да је више од 80 одсто за успех важна ментална снага. Потребно је мислити позитивно. У тешким тренуцима, важно је да се храбрите и дате више снаге", објаснила је Долорес и додала да „свако има свој Еверест“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво