Да ли кућни љубимци личе на власнике?

Да ли се сличан сличноме радује, или се ипак супротности привлаче? Неписано је правило да брачни партнери и цимери временом почињу да личе једни на друге. А могу ли и љубимци да почну да личе на своје власнике или је то само жеља власника, проверавала је екипа РТС-а.

За овај специфичан експеримент пронашли смо три власника и њихове љубимце. На први поглед нисмо уочили претерану сличност међу њима, али су нам власници рекли да није једино простор оно што деле са љубимцима.

Тако Бранко Џомбић каже да он и његов пас Божа обожавају да дуго спавају, али и да су заменили ноћ за дан. Ивана Џамић и љубимац Лео уживају у дугим шетњама, не воле кишу и чак обоје пате од алергије на полен, али и тврдоглавости.

Доброта, нежност и лојалност су особине које красе Лору, бар тако каже њен власник, писац Владимир Арсенијевић.

А да ли и он поседује те особине?

„Kод мене није ситуација да само ја и Лора спрам остатка света постојимо. Лора је пас који припада мени и Милени, која је моја животна партнерка и заиста овако заједнички учествујемо у том, реч је о једном трију, тако да у том смислу ја доста препознајем и неких Милениних особина код Лоре. Ја мислим да вероватно као и код детета личи и на маму и на тату“, у шали каже Арсенијевић.

Kада људи проводе доста времена заједно, важи неписано правило, да почну да личе једни на друге. Да ли је таква ситуација и са љубимцима и власницима? Одговор тражимо од доктора ветеринарске медицине.

„Многи би желели то да чују да љубимац личи на њих. Међутим, ми учимо нашег кућног љубимца оно што ми хоћемо, доста тога кућни љубимац сам научи, једноставно, јер прати власника и његове навике, тако да временом и постане у неким стварима и сличан свом власнику, али не могу да кажем да једноставно почну да личе“, објашњава ветеринар Игор Ненадовић.

Иако би многи власници желели да љубимци буду њихова слика и прилика, то најчешће није случај.

Ако је веровати ветеринарима, власник и љубимац могу да деле исте навике, али не и особине. Можда када би делили и особине, мање би било напуштених животиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво