Читај ми!

Идеја осмогодишњака ће решити проблем проналажења несталих авиона?

Млади ентузијаста за авионе одушевио је челнике авио-компаније „Делта“ након што им је предложио како да реше проблем лоцирања авиона након пада.

Осмогодишњи Бенџамин Јенсен предложио је Ричарду Андерсону, извршном директору авио-компаније „Делта", да помоћу флуоресцентних балона, који након пада израњају на површину и обележавају место удеса, реши проблем проналажења несталих летелица.

Бен је на идеју дошао након што је са мајком гледао емисију о томе како авиони мистериозно нестају, која је укључивала и део о малезијском лету МХ-370.

Каже да је био тужан након гледања емисије и да је тада дошао на идеју како да помогне.

„Могли бисмо да направимо систем флуоресцентно-наранџастих балона који би израњали на површину након пада авиона у море. Били би учвршћени неким камењем (тегом) како би стајали у месту. Балон не би био довољно лаган да одлети у ваздух, а био би од ојачане гуме како би издржао притисак“, објаснио је Бен у писму које му је мајка помогла да састави.

У писму се налазио и цртеж његовог дизајна, на ком се види осим већ објашњеног и да би балон у себи имао и неки уређај за лоцирање.

„Одувек га је занимала авијација, посебно војни авиони“, рекла је за Фокс њуз његова мајка Лора, која је, као и његов отац, читав живот провела у ваздухопловству.

Пар недеља након слања писма Бена је пошта обавестила да је добио пакет од Џона Лафтера, старијег потпредседника за безбедност компаније „Делта". Осим што му је послао две макете авиона, које је Бен очас посла саставио, млади проналазач добио је и захвалницу и похвалу за дизајн.

„Радим са многим људима у компанији и Федералној администрацији за авијацију, као и произвођачима авиона да решимо проблеме, попут праћења авиона у опасним ситуацијама. Многи стручњаци имају идеје сличне твојима, али ћу им сигурно проследити твоје идеје“, истакао је Лафтер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије