Читај ми!

Свемирска кухиња: Како се хране астронаути

Италијанска астронауткиња Саманта Кристоферети донела је са собом еспресо апарат на Међународну космичку станицу. Пошто сада сви могу да уживају у доброј италијанској кафи, Саманта се, поред својих уобичајених обавеза, посветила и кувању.

Уколико се уопште спремање хране у свемиру може назвати кувањем, Саманта је дефинитивно шефица МКС. До сада је поставила неколико занимљивих тура по станици, укључујући и како спрема неке специјалитете.

Кристофорети учествује у мисији „Футура“, која треба да установи како се астронаути носе са дуготрајним боравком у бестежинском стању.

„Храна је веома важна ствар у свемиру, не само због своје основне функције да нам даје гориво, већ и психолошки. Зато је астронаутима дозвољено да понесу одређену количину 'бонус хране' која их подсећа на дом“, каже Саманта.

Неки од њених рецепата укључују тортиље са црвеним пиринчем, пилетином, грашком и шампињонима.

Још нешто. Главни састојак је тортиља. Она је и импровизована радна површина и ствар која везује све састојке. Најважнија одлика је што се не мрви, јер би ситне мрвице од хлеба представљале велику опасност за инструменте, а самим тим и људе на МКС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. децембар 2025.
1° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом