Читај ми!

Израелски научник утврдио где је Исусов гроб?

Арјех Шимрон, геолог из Јерусалима, тврди да има „практично недвосмислен доказ“ где је Исусов гроб, да је био ожењен, имао дете и да се васкрсење заправо никада није десило.

Израелски научник утврдио где је Исусов гроб? Израелски научник утврдио где је Исусов гроб?

Контроверзе око места на којем почивају остаци Исуса Христа поново су покренуте, пише британски Индепендент.

Наиме, др Арјех Ари Шимрон (на слици изнад) каже да је на основу најновијих тестова извео закључак да је место на коме су сахрањени Исус из Назарета, његова жена Марија Магдалена и његов син Јуда заправо Талпиот, гробница која је откривена у источном Јерусалиму 1980. године.

Ово место је предмет контроверзи још од када је 2007. године Џејмс Камерон снимио документарац Изгубљени Исусов гроб (The Lost Tomb of Jesus) у којем је наведено да се баш у тој гробници налазило девет ковчега-костурница, са натписима „Исус син Јосифов“, „Марија“ и другим именима из Новог завета.

Ти натписи, као и приближни датуми сахране, изазвали су велике контроверзе, јер би то значило да је био ожењен, да је имао дете, и да само постојање посмртних остатака указује да се васкрсење заправо никада није десило.

Међутим, контроверзе из документарца су биле махом побијене тврдњом да су имена која се налазе на натписима ковчега била уобичајена за то време.

Власник тих ковчега, израелски колекционар, тврди да их је купио током 70-тих година од трговаца антиквитетима. Иако их је израелска влада прогласила фалсификатима, 2012. године је суд у Јерусалиму пресудио да држава заправо није адекватно доказала своју тезу.

Др Шимрон је, у изјави за Њујорк тајмс, навео да резултати геохемијских тестова спроведених на 10. пронађеном ковчегу, сугеришу да је он недавно одвојен од осталих девет и да се такође налазио у гробу Талпиот.

То је готово сигурно јер у натпису на арамејском на 10. ковчегу стоји: „Јаков, син Јосифов, брат Исусов“, што додаје тежину тврдњама да је реч о Исусу Христу и његовој породици.

„Ови докази су много више од оног што сам очекивао. Мислим да имам практично недвосмислене доказе да је су се Исусови остаци налазили у гробници Талпиот“, рекао је Шимрон.

Према тим тестовима, између осталог је утврђено да је ковчеге са костима прекривала идентична врста глине која се налази у гробници Талпиот.

Ове тврдње ће сасвим сигурно изазвати велике дебате и још увек су далеко од прихватања у научним круговима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије