петак, 27.03.2015, 17:10 -> 18:54
Пица наполитана на Унесковој листи?
Италија је изабрала наполитанску пицу као свог кандидата за Унескову листу нематеријалног културног наслеђа, преносе италијански медији. Процена кандидатуре трајаће од 1. маја 2015. до 15. новембра 2016. године.
Напуљ већ дуго ради на изградњи и очувању репутације духовног дома једног од најомиљенијих јела на свету.
Италијанска национална комисија за Унеско одлучила је да кандидатуром ода признање „уметности наполитанских пица мајстора“, преноси Танјуг.
Пица „наполитано“ карактеристична је по хрскавој, златној кори коју добија печењем у рерни на дрва, густини теста и киселкастком укусу парадајза уз додатак оригана, белог лука, босиљка и моцареле. На укус пице утиче и пица мајстор који надгледа припрему.
Како преноси АФП, подлога за пицу не сме да буде дебља од три милиметра и пече се 60 до 90 секунди у пећи која се ложи храстовим дрветом.
Наполитана је измишљена у овом граду између 1715. и 1725. године, док је прва пица „маргарита“ припремљена тек 1889. године.
Италија је издвојила и умеће дресирања сокола (falconeria), али као кандидата за транснационалну баштину Организације УН за образовање, науку и културу.
За пицу, симбол италијанске кухиње и стила живота, као и за соколарење, ово је тек прва етапа у дугом процесу.
Процена обе кандидатуре, коју ће обавити независни стручњаци организације са седиштем у Паризу, трајаће од 1. маја 2015. до 15. новембра 2016. године.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар