понедељак, 16.02.2015, 14:22 -> 17:25
И Београд добио сладолед са течним азотом!
Љубитељи сладоледа у Београду однедавно могу да уживају у сладоледу који се спрема за свега минут и по, уз помоћ течног азота на температури од 196 степени испод нуле, у атмосфери која подсећа на филмске ефекте из бајки или научно-фантастичних филмова.
Припрема хладне посластице у хотелу „Радисон олд блу мил“ у Београду помало подсећа на чудесне вештине чаробњака из бајки или на процесе који се одигравају у савременим хемијским лабораторијама.
Наиме, сладолед се спрема пред вашим очима за свега минут и по, на температури од минус 196 степени Целзијуса, уз састојке који се праве у Србији, а укус нимало не заостаје за чувеним италијанским посластицама.
Шеф послатичарнице у „Радисону“ Милан Лекић рекао је Танјугу да је сладолед добио назив „Ајс леб“ (ледена лабораторија), јер процес справљања подсећа на лабораторију са епруветама и ретортама, уз незаобилазни дим који се повија ка поду, зато што течни азот кључа и испарава на собној температури, објаснио је Лекић.
Приликом справљања сладоледа са течним азотом треба бити пажљив, да не дође у контакт са кожом, јер може да изазове опекотине, упозорио је Лекић.
За сладолед се сваки дан у хотелу спрема свежа база од ваниле, која се добија од млека, павлаке, шећера и шипке ваниле, без икаквих конзерванаса и других адитива, а само припремање посластице траје свега један и по минут уз додавање мало течног азота, нагласио је Лекић.
Када је сладолед готов, истиче Лекић, гост посластичарнице додаје укусе по својој жељи.
Све сировине праве се на домаћем тржишту. Додаци сладоледу се спремају у хотелу, као на пример прах од малине који се добија вакуумирањем у процесу сушења тог воћа или прах од белгијске чоколаде помешан са кристалима „Малдон“ соли или васаби (врста зачина) са лешником, а ту је и рум, самбука и домаћа шљивовица, које се додају сладоледу из парфем бочица у виду спреја, открива посластичар Милан Лекић.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар