Читај ми!

Лепи Брка задивио Французе баницама

Звезда српске кухиње Ненад Гладић познатији као Лепи Брка, задивио је Французе својеврсним умећем у припремању разних националних специјалитета, посебно баница, о чему је писао чувени француски лист „Либерасион“.

Ненад Гладић кува за гледаоце већ четири године, до сада је на Првом програму РТС-а емитовано 200 ТВ емисија „Гастрономад“.

Агилни креативци продукцијске куће "Advance" су Гладића наговорили да буде звезда својеврсног кулинарског ТВ путописа. И нису погрешили-емисија је одмах освојила ТВ аудиторијум, а Ненад стекао надимак Лепи Брка. И то није све у вези са успехом једног од најомиљенијих ТВ серијала гледалаца. О вештинама Гладића у кулинарству писао је француски лист Либерасион.

Прича једног гастрономада започиње преласком граница за које нису потребни биометриjски пасош, ни визе, као ни много новца.

„Гастрономад“ комбинује елементе путописне емисије са кулинарством. Сви рецепти и места који су приказани, представљени су са јаким личним печатом непосредног искуства Гладића.

Порука емисије је да свако може да кува, а рецепти са педигреом могу наћи пут до ваше трпезе путујући - духом кухињске авантуре.

Током обиласка Париза, српска куварска звезда дохватила се шерпи и тигања.

Онај ко пече лако може да се опече. Ненад Гладић, звезда српске кухиње, вратио се после стресног боравка у Паризу обогаћен овом поуком. Човеку који сваке недеље на првом каналу Јавног сервиса Србије ређа рецепте као од шале, дланови су се силно знојили док се спремао за наступ пред француским гостима, пише флист Либерасион.

На париски хепенинг у „Хотелу де ла Тремоај“, раскошној резиденцији српског амбасадора у Француској, позвани су француски критичари и новинари које бије глас да су немилосрдни.

То је довољан разлог да му се руке тресу пре него што се дохвати оклагије и лати прављења банице, чувене балканске пите.

Не зна се да ли је ова уролована посластица лепша или укуснија. Нож се топи у сочном, меком тесту, а мирис цимета голица ноздрве.

Пуњена сувим грожђем, бундевом понекад и с неколико пахуљица овса, када би се служила са шлагом, подсећала би на прашки апфелструдел.

Француски лист посебан акценат ставља на ајвар, као благи намаз од паприка, зачина и белог лука.

Са слашћу се конзумира уз проју, погачу од кукурузног брашна. Бледожута проја наоко није примамљива. Ипак, док се топи у устима, открива се њен јединствен укус. Следи шопска салата. Лепа, освежавајућа и лагана салата која сама по себи може бити оброк кад су врућине: благо слана фета, један краставац, лук и чувене пакленољуте папричице, наводи Либерасион.

Стекли су мишљење да Срби зими једу доста меса, у сосу, можда дивљач припремљену са печуркама, купусом или цвеклом, а лети радије јагњетину на ражњу, која се посетиоцу служи парче по парче.

Гладић је доласком у Париз имао прецизан циљ, да ублажи, мада не и изневери, клишее о српској кухињи.

„Србија трага за својим кулинарским идентитетом, јер се наша јела често приписују суседним земљама“, жали се Лепи Брка.

Турска, Грчка и Италија су препознатљиви симболи медитеранске кухиње. Србија се у том погледу с муком пробија. Наше становништво углавном чине породице са скромним приходима. Срби су, стога, принуђени да углавном користе исте намирнице. Мени је стало да покажем, да може да се спреми добро јело од мало састојака, каже Лепи Брка.

Гладић је саставио венац поврћа у различитим варијантама: Зачињено, пуњено месом, сирово или хрскаво, „изложио је палету могућности.“

Хтео је да докаже да се од истих производа може осмислити хиљаду рецепата. „По мом мишљењу кување треба да изнедри легенду“, каже Гладић.

У велелепној сали за пријем, гости су се чудили Бркиним јелима без меса, јер српска кухиња ствара асоцијације „богата“, „тешка“, „издашна“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. септембар 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом