Најбољи ресторан на свету је...

...„Нома“ у Копенхангену, који је одушевио критичаре часописа „Ресторан“. Одмах на другом месту нашао се шпански "El Celler de Can Roca" у Хирони, а трећи је авангардни ресторан "Osteria Francescana" из италијанског града Модене.

У здању Гилдхола у Лондону окупили се најбољи из области гастрономије. Догађај који организује британски часопис Ресторан, један је од малобројних којем присутвују сви најбољи у тој области из најбољих светских ресторана, осим кувара, и критичари који пишу о храни.

Ласкаву титулу понео је дански ресторан „Нома“ и његов главни кувар, 36-годишњи Рене Реџепи за оригиналну верзију нове нордијске кухиње, која је описана као покушај рефлексије данског крајолика и културе у јелима.

„Када смо прошле године изгубили место број један, окупио сам свој тим и рекао да можемо да урадимо две ствари - почнемо да се бојимо, мењамо ствари и губимо поверење у себе, или да наставимо даље да се развијамо као тим. Четири титуле најбољег ресторана за 10 година његовог постојања, нас веома обавезују“, каже Рене Реџепи.

На јеловнику су бројна оригинална јела попут тартар бифтека са инсектима, или крушка и кељ. У „Номи“ се стално трага за новим изворима инспирације, како у Данској, тако и у другим нордијским регионима како би се обезбедио врхунски квалитет производа.

Рене Реџепи, који је заједно са куварем Клеом Мејером отворио ресторан, именован је за амбасадора нове нордијске хране.

„Осећам се дивно. Много људи у овом ресторану веома напорно ради, па је лепо рећи свима да се труд исплатио. Ово је награда која припада свима у ресторану“, истиче Данијел Ђусти, један од кувара у „Номи“.

Представник часописа Ресторан објашњава које критеријуме морају да поседују најбољи.

„Ресторан мора бити веома посебан, далеко од обичног, изузетан по својој природи. Да бисте ушли на листу од 50 најбољих морате урадити нешто донекле визионарски што води променама“, објашњава Вилијам Дру из часописа Ресторан.

Све утицајнију награду, која за неке кулинарске експерте постаје престижнија од Мишленових звездица, добило је 50 ресторана из целог света, али су признањем одликовани и најбољи ресторани за Северну и Латинску Америку и Азију као и они који промовишу одрживи развој.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. септембар 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом