Читај ми!

Чоколада Маја и Астека на Калемегдану

На изложби „Црно и бело - прича о чоколади“, која ће бити вечерас отворена у Галерији Природњачког музеја на Малом Калемегдану, посетиоци ће моћи да сазнају где је пронађена најстарија чоколада на свету, како је изгледала чоколада Маја и Астека и како је кроз историју настајао најпопуларнији слаткиш у коме свакодневно уживамо.

У Галерији Природњачког музеја на Малом Калемегдану вечерас ће бити отворена изложба „Црно и бело - прича о чоколади“.

Посетиоци ће на изложби сазнати где је пронађена најстарија чоколада на свету, како је изгледала чоколада Маја и Астека и коју је улогу имала у њиховом животу, али и како је кроз историју и различите цивилизације, уз помоћ индустријског развоја и комерцијалних захтева настајала савремена чоколада у којој свакодневно уживамо.

Сви заинтересовани ће такође сазнати шта је праслина а шта пралина, када је и ко водио чоколадни рат, где се налази Академија чоколаде и где постоји чоколадно ропство.

Видеће чоколаде разних облика, величина и укуса, прибор и посуде за чоколаду какве су користили Маје и Астеци, прву „у устима топиву“ чоколаду, направљену давне 1879. године, прву кутију за пралине креирану пре скоро сто година, прву чоколаду са наших простора и још много других занимљивих и укусних експоната.

На изложби ће бити приказан вишеструки значај чоколаде, не само као омиљене посластице, већ и као привредни, економски и цивилизацијски фактор.

Аутори изложбе су Олга Васић и Деса Ђорђевић Милутиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом