Читај ми!

У нотама открио локацију нацистичког блага?

Холандски редитељ и музичар Леон Гизен верује да је дешифровањем кода који се крио у једној партитури открио локацију закопаног нацистичког блага о којем годинама круже гласине. То га је довело до баварског града Митенвалда, где је већ започео испитивање терена, у потрази за златом или дијамантима.

У последњих неколико недеља била су три покушаја да се пронађе нацистичко благо у баварском граду Митенвалду, у близини границе с Аустријом, пише немачки Шпигл.

Иза свега стоји 51-годишњи Леон Гизен, холандски редитељ и музичар, који је уверен да се право богатство скрива испод друмова Митенвалда. Према његовим претпоставкама, ради се у најмању руку о злату или дијамантима.

Цела идеја о нацистичком злату већ дуго голица машту јавности, а Баварска, као јако упориште нациста, плодно је тло за многе који имају тежње попут Индијане Џонса.

Посебно што је 1944. године је Хајнрих Химлер, један од најмоћнијих људи у нацистичкој Немачкој, планирао је да изгради алпско утврђење из којег ће се нацистичка Немачка борити до самог краја, наводи Шпигл.

А у априлу 1945, Вермахт и службеници „Рајхсбанке“ одобрили су план за премештање барем дела резерви „Рајхсбанке“ из Ајнзидла, градића на југозападу обале језера Валчен.

Велики део тих средстава је предат у руке савезника, но, око 100 златних полуга, вреће долара и швајцарских франака, а можда и више од тога, нестало је без трага.

Иако је Гизенова теорија чудна, привукла је пажњу у његовој родној Холандији. Он, наиме, сматра да се локација блага крије у партитури марша „Импромпту“, композитора Готфрида Федерлина.

Легенда каже да је у последњим данима Другог светског рата Хитлеров лични секретар Мартин Борман записао слова и бројеве унутар партитуре која крије код са координатама скривеног нацистичког блага.

Наводно је млади војни свештеник требало да однесе нотни запис у Минхен, међутим никада није стигао на одредиште. А партитура је доспела у руке холандског новинара Карла Хамера Катеа.

Редитељ Гизен верује да је решио велику мистерију. Штавише, он тврди да код садржи шему железничке пруге која је пролазила кроз Митенвалд 1940-их.

Испитивања терена и бушења у Митенвалду су се показала „плодоносним“, а ископине садрже велику количину неидентификованих метала. „Геолози то називају аномалијом, материјама која не припадају тамо', објашњава Гизен.

Он је сада у потрази за фирмом специјализованом за истраживања и експлозије, и нада се да ће платити трошкове подизањем 25.000 евра из фонда које је сам створио, прикупљањем новца од великог броја људи. Такође размишља и о снимању документарца о пројекту.

Локални историчар Јирген Проске изјавио је како би то „могао бити ковчег с благом, али исто тако може бити и поклопац шахта“.

Реакције мештана су подељене – некима је све ово забавно, а некима смета. „Једва чекам да видим шта ће наћи доле“, рекао је локални поштар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се