Читај ми!

На Марсу, ипак, нема живота?

Научници су прилично разочарани због чињенице да последњи налази возила „Кјуриосити“ на Марсу показују да, и после скоро годину дана трагања, није детектовало метан на површини те планете. Потрага се наставља, а оптимизам све више опада.

Возило „Кјуриосити“ (радозналост), америчке Агенције за истраживање свемира (НАСА), није открило ни најмању количину метана на површини Црвене планете, што представља приличан ударац теоријама које заговарају да на њој постоји живот.

Од слетања на Марс прошле године, „Кјуриосити“ је анализирао атмосферу те планете у потрази за метаном који је на Земљи углавном нуспроизвод, последица варења или распадања, а који указује на постојање живих бића.

Возило нема уређаје који би директно трагали за простим облицима живота, али су научници полагали наде да ће узети узорке метана пошто су летелице у орбити Марса и телескопи са Земље пре неколико година детектовали тај гас.

Научници су се надали да ће пронаћи молекуле метана у атмосфери, што би указивало на постојање живота на Марсу, али последњи налази ће највероватније условити пад оптимизма у академским круговима.

„На основу прошлих мерења очекивали смо да ћемо наћи барем ниске нивое метана у атмосфери и били смо веома узбуђени око тога“, каже Крис Вебстер, који је водио истраживање.

Према његовим речима, прилично је разочаравајуће када не пронађете нешто за чиме трагате.

Током првих осам месеци на Марсу, „Кјуриосити“ је узимао узорке из атмосфере дању и ноћу у различитим годишњим добима.

Иако су за сада резултати разочаравајући, Вебстер истиче да се потрага за метаном наставља.

Метан може настати и небиолошким процесима, а Мајкл Мама из НАСА који је раније открио мистериозне изливе метана у три региона Марса, каже да и даље стоји иза закључака својих опсервација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара