Читај ми!

Ванземаљски микроби у Земљиној атмосфери?!

Тим британских научника уверен је да је пронашао доказ да је живот на Земљу могао да стигне из космоса! До закључка су дошли анализирајући узорке које је специјални балон прикупио током метеорске кише прошлог месеца на небу изнад Честера и Вејкфилда.

Организми које су Британски научници открили у Земљиној атмосфери потичу из космоса! Стручњаци Универзитета „Бакингем“ и Универзитета у Шефилду проучавали су метеорску кишу прошлог месеца и на специјалном балону пронашли микроорганизме, пише Телеграф.

Специјални балон за сакупљање узорака из стратосфере достизао је висину и 27 километара изнад површине Земље.

Небо изнад Честера и Вејкфилда, показало се када су стручњаци анализирали узорке, било је преплављено једноћелијским организмима.

Откривени су делови једноћелијске, силикатне алге, што би, према тврдњама чланова тима, могао да буде први доказ да је живот стигао на Плаву планету из свемира, можда баш путем метеорита.

С друге стране, на такве тврдње реагују други научници истичући да су микроби могли да доспеју до тих делова стратосфере током олуја и других природних процеса.

Чланови тима научника који је спровео истраживање бране се истичући да су пре слања балона спроведени строги тестови, стерилизација алкохолом и друге мере, како би се избегла контаминација.

„Већина људи претпоставиће да су ови биолошки узорци случајно доспели у стратосферу са површине Земље. Опште је прихваћено да овако сићушни делићи не могу да стигну до висине од, на пример, 27 километара“, објаснио је професор Милтон Вејнрајт, вођа стручног тима.

Изузетак од тог правила је вулканска ерупција, али, истиче Вејнрајт, ниједна није забележана три године уочи сакупљања узорака.

„Ако нема познатог механизма помоћу којег би честице ове величине биле пренете у стратосферу, можемо само да закључимо да су ови биолошки ентитети стигли из свемира“, каже вођа британске групе стручњака.

Према његовим речима, даље се може закључити да живот стално стиже на Земљу из свемира, да живот није ограничен на нашу планету и да, скоро сигурно, није потекао на њој.

Откриће је објављено у Журналу космологије, часопису специјализованом за астробиологију, за који се у Телеграфовом чланку указује да је контроверзан у научним круговима.

Професор Вејнрајт и његове колеге уверени су да је реч о револуционарном открићу које ће у потпуности променити досадашње погледе на биологију и еволуцију.

Тим ће у стратосферу послати још балона већ у октобру, током најављене метеорске кише, која је у вези са Халејевом кометом.

Професор се нада да ће тестови организама које тада буду пронашли помоћи да се открије порекло „небеских микроба“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара