Читај ми!

Руски језик све популарнији у САД

Односи Вашингтона и Москве никада нису били сјајни, а и Руси су у популарној култури у САД обично представљани као „лоши момци“. Грађани Америке, међутим, не мисле тако, а о томе говори и податак да све више Американаца одлучује да учи руски језик.

Некада су грађани Америке од руских речи знали једино значење „њет“ и „да“ и то обично из холивудских филмова који су се бавили хладноратовском тематиком и у којима су Руси били „лоши момци“. Супротно популарној култури, последњих година у Сједињеним Америчким Држава интересовање за руски језик је у великом порасту.

Занимљиво је да се много људи у школама и универзитетима одлучује за учење руског, а интересовање расте сваким даном, један је од закључака међународне конференције Специфичности учења руског језика, одржане у Њујорку.

У Великој јабуци су се окупили професори, стручњаци за славистику, преводиоци, дипломате и новинари, а посебна пажња била је усмерена на све веће интересовање Американаца енглеског говорног подручја за руски језик.

„Људи у овој земљи одувек имали велико поштовање за руску културу, а она на прави начин може једино да се разуме ако знате језик“, истакао је Џулијан Ловенфелд, водећи амерички преводилац руске литературе и стручњак за дела Александра Пушкина, преноси Итар тас.

Учесници конференције сложили су се да је Њујорк водећи центар на пољу проучавања не само руског језика, већ и културе.

Осамнаест специјализованих школа налази се на ширем подручју тог града. Упркос томе што је учење руског језика у њима потпуно факултативно, међу Американцима не мањка интересовање, а слушаонице су увек пуне.

Податак који познаваоце прилика не изненађује је да на подручју Њујорка чак 300.000 људи зна да говори руски језик. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво