Читај ми!

„Мини мис“ такмичења забрањена у Француској

Такмичења у лепоти за девојчице изазивају у многим земљама жустре полемике. Француски Сенат одлучио је да и нешто конкретно предузме, па је изгласао забрану одржавања таквих надметања. Циљ забране је да се девојчице заштите од преране сексуализације, а казне су новчане и затворске.

Француски Сенат изгласао је забрану на такмичења у лепоти за девојчице испод 16 година да би их заштитио од преране сексуализације.

Свакоме ко пријави дете на такво такмичење прети затворска казна од две године и 30.000 евра глобе.

Сенат је нову меру, као амандман на закон о женским правима, одобрио са 197 гласова „за“ и 146 „против“, а ускоро ће се изјаснити и доњи дом парламента.

Такмичења у лепоти, која често укључују девојчице свих узраста, које су много нашминкане и дотеране, изазивају жустре дебате у многим земљама.

И док таква такмичења нису толико распрострањена у Француској, као што су у САД, девојчице ипак много рано сазнају да су сексуална бића. За то су заслужне рекламне кампање таквих надметања, али и продавнице које продају секси доњи веш за девојчице већ од шест година.

„Темељи природних права и једнакости су пољуљани 'хиперсексуализацијом' којој су деца од шест до 12 година изложена“, каже конзервативна посланица Шантал Јуано.

Према њеним речима, у том добу деца морају да се концентришу на акумулацију знања.

„Потпуно супротно од тога, 'мини мис' такмичења потенцирају њихов физички изглед. Тешко ми је да видим како су оваква надметања у интересу деце“, истиче Јуано.

„Организација такмичења у лепоти за девојчице испод 16 година је забрањена“, кратко и изричито стоји у усвојеном амандману.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво