Читај ми!

Краљ Свазиленда изабрао 14. супругу!

Финалисткиња избора лепоте, 18-годишња Синдисва Дламини нова је вереница Мсватија Трећег. Вест о томе да је краљ Свазиленда изабрао 14. супругу стигла је неколико дана уочи парламентарних избора.

Неколико дана уочи парламентарних избора, краљ Свазиленда објавио је важну вест – изабрао је своју будућу, 14. по реду супругу.

Краљ Мсвати Трећи изабрао је финалисткињу избора лепоте, 18-годишњу Синдисву Дламини, саопштили су данас извори из краљевске палате.

Изабраница владара афричке државе млађа је од њега 27 година, а прошле године је завршила средњу школу.

„Могу потврдити народу да је краљ представио своју нову вереницу“, рекао је Франс пресу званичник краљевске палате Тимоти Мтетва.

Краљ који се као и његов отац, Собхуза Други, увек хвали да има много жена и деце, нову вереницу је представио на манифестацији познатој као Црвени плес.

На том плесу учеснице плешу често полунаге, а краљ има право да изабере једну од њих. Венчање се организује тек када вереница остане у другом стању.

Такав обичај бирања будуће младе Мсвати Трећи укинуо је 2005. године, али и поново увео и изабрао нову, тада 13. супругу од 17 година.

Пре три године, избио је велики скандандала када је једна од краљевих жена ухваћена у прељуби.

Краљица Нотхандо Дубе, 12. по реду, прерушила се у војничку униформу и отишла да се нађе у једној хотелској соби са министром правде Ндумисом Мамбом, иначе краљевим другом из детињства.

Свазиленд је једна од ретких афричких држава која се одупрла колонијализму, а садашњи краљ често је на удару критика због луксузног живота и харема, што све финансира држава, док народ живи сиромашно.

Држава има 1,2 милиона становника, у великој је економској кризи, а сида је главни узрок смртности.

Краљ Мсвати Трећи влада од 1986. године уз помоћ диригованог парламента чији се нов састав бира у петак.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво