Читај ми!

Универзум се родио из џиновске црне рупе?!

Канадски научници тврде да је теоретска експлозија из које је наводно настао универзум само илузија. Према њиховим наводима четвородимензионална звезда се урушила у себе и формирала хипермасивну црну рупу, ослобађајући притом непојмљиво огромне количине отпада - оно што се назива универзумом.

Теоретска експлозија из које је настао универзум само је илузија, настала после колапса четвородимензионалне звезде, тврде научници, пише Дејли мејл.

Истраживачи Института за теоријску физику у Ватерлуу у Канади, тврде да свемир није настао из „бесконачно густе тачке“ или сингуларитета (ово се чак не може ни објаснити законима физике, као ни могући узроци овог догађаја).

Сценарио који објашњава много тога, према њиховим наводима, јесте онај у којем се четвородимензионална звезда урушила у себе и формирала хипермасивну црну рупу, ослобађајући притом непојмљиво огромне количине отпада (то је оно што ми данас називамо универзумом).

„Сингуларитет? Колико знамо о њему, и 'змајеви' су могли да излете из њега“, рекао је Нијајеш Афшорди, астрофизичар из канадског тима.

Још једна нејасноћа теорије о Великом праску, коју објашњава нова теорија о црној рупи, јесте та што готово цео космос има једнаку температуру, упркос Праску, који би ово стање учинио готово немогућим.

Афшордијев тим је схватио да, ако „потпуни универзум“ садржи своје сопствене четвородимензионалне звезде, неке од њих би могле да доживе колапс и створе црне рупе, исто као што се дешава у нашем три-де универзуму, избацујући остатак материје и енергије кроз џиновску експлозију звану супернова. Само што је, према њиховим наводима, последица четири-де супернове свемир.

Док је у три-де свемиру (какав је наш) црна рупа ограничена сферном површином, званом хоризонт догађаја, у четири-де свемиру хоризонт догађаја био би тродимензионални објекат звани хиперсфера.

Материјал избачен после колапса звезде формирао би тродимензионалну мембрану, која би окруживала тродимензионални „хоризонт догађаја“ и полако се ширила.

Ова „мембрана“ је, према мишљењу канадских научника, управо три-де свемир, а њено ширење се види као експанзија универзума. Из ове погрешне перцепције настала је и илузија о Великом праску.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво