Китове и делфине угрожава морнарица САД

Обука и тестирање морнаричке војне опреме и оружја могли би да убију 186 китова и делфина код источне обале САД и 155 код Хаваја и јужне Калифорније, показале најновије студије. Контраадмирал Слетс се брани да маринци користе симулаторе кад год је то могуће.

Америчке поморске вежбе и морнаричка тестирања ненамерно би могла да изазову смрт стотина китова и делфина у наредних пет година, и то углавном услед детонирања експлозива под водом, наводи се у две студије о утицају на животну средину које је објавила војска САД.

Како је саопштила Ратна морнарица, студијом су обухваћене воде код источне обале САД, у Мексичком заливу, код јужне Калифорније и око Хаваја, у периоду од 2014. до 2019. године. У овим областима се највише тестирају војна опрема и оружје, а маринци обучавају.

Студије су направљене пре нeго што је морнарица од Националног рибарског бироа затражила дозволе за своје активности.

Процењује се да би највише помора китова и делфина могао да изазове експлозив, али фатално би могло да буде и тестирање сонара, као и сударање бродова са овим морским сисарима.

Према речима контраадмирала Кевина Слетса, задуженог у америчкој морнарици за еколошка питања, маринци се служе симулаторима кад год је то могуће, али морају да вежбају и у живом окружењу.

Компјутерски модели предвиђају да би обука и тестирање могли да убију 186 китова и делфина код источне обале САД и 155 код Хаваја и јужне Калифорније.

Код источне обале могло би да буде 11.267 тешко озлеђених примерака ових животиња и 1,89 милиона са лакшим повредама, попут привременог губитка слуха.

У око 20 милиона случајева, обука и тестирање би могли да утичу на промену понашања китова и делфина – на пример да промене правац њиховог кретања.

Код Хаваја и јужне Калифорније очекује се 2.039 случајева тешких повреда и 1,86 милиона лаких повреда, као и 7,7 милиона случајева промена у понашању.

Стручњаци указују да сонар може прекинути процес исхране плавих китова, а да поремећај исхране и правца кретања, на пример током лова на плен, може значајно да утиче на здравље ових морских сисара – како у појединачним случајева тако и на нивоу врсте.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије