петак, 19.04.2013, 10:16 -> 17:36
štampajНисте пробали змијско вино?!
Каже се да нисте посетили неку земљу док нисте пробали њене традиционалне специјалитете. Ако је то тачно онда уколико у Кини не пробате змијско вино, у Аустралији вичети ларве или на Исланду срца од пафина, нећете моћи да кажете да сте стварно посетили те земље.
Већини људи храна причињава велико задовољство, а у неким културама оброк је попут светог ритуала. Сваки народ има своју кухињу и своје специјалитете, али се они драстично разликују. У неким земљама они подразумевају и мало чуднији избор хране, попут инсеката, змијског и мишјег вина и живих хоботница.
Представљамо вам само неке од њих.
Змијско вино – Кина. Ово популарно пиће има, према кинеским и вијетнамским веровањима, окрепљујућа својства. Прави се или потапањем змије у пиринчано вино или мешањем змијских телесних течности са алкохолом. Понекад се за „појачавање" укуса додају и друге животиње, попут шкорпија.
Фугу – Јапан. Не постоји претерано много јела која укључују ризиковање живота. Једно од њих, и вероватно најризичније, јесте риба фугу која може да буде смртоносна уколико се њени отровни делови не одстране. Око 20 људи је од 2000. године умрло од њене конзумације, а смеју да је спремају само специјално обучени кувари.
Пржени паукови – Камбоџа. Ове тарантуле се служе заједно са сосом од лимуна и црног бибера. Важе за изузетни деликатес у Пном Пену.
Вичети ларвe – Аустралија. Један од живих деликатеса. Ове неколико месеци старе ларве веома су цењене код Абориџина.
Шиокара – Јапан. Јело које се прави од морских животиња попут лигњи које се ферментишу у сопственој утроби. Није ни чудо што се залогаји често само прогутају и залију неким жестоким пићем.
Скакавци – Ови инсекти богати протеином популарни су широм света. У неким азијским земљама можете их наћи на пијацама пржене. На другој страни света, у Мексику, служе се са лимуном и белим луком.
Санакђи – Кореја. Овај специјалитет, поред тога што спада у категорију живих, спада и у категорију опасних. Санакђи је корејско јело у ком се хоботница исече на ситне делове и служи се док се пипци још мрдају. И не чуди што постоји опасност од гушења.
Срце од пафина – Исланд. Слатки папагаји ове северњачке земље имају поред уобичајених предатора још једног – човека. Њихова срца спадају у деликатес у исландској кухињи.
Ескамоле – Мексико. Добро је познато да се текила добија од плаве агаве. Мање је познато да људи такође уживају у мрављим ларвама које се скупљају из њеног корена. Мексиканци их чак зову и инсектским кавијаром.
Беондеђи – Кореја. Ларве свилене бубе представљају традиционалну ужину на Корејском полуострву.
Хакарл – Исланд. Традиционално јело где се ајкула закопава и ферментише у својим телесним течностима неколико месеци, а онда се вади, сече и оставља да се суши.
Петлове кресте – Европа. Иако не делује као неки специјалитет, меснате кресте од петлове су кључни састојак италијанског соса ћибрео. Кресте, такође, заузимају важно место и у француској кухињи.
Сурстроминг – Шведска. Нема јела које Швеђани више воле од оног које садржи харинге. Што киселије и ферментисаније, то боље. Мирис је толико интензиван да се јело обично једе напољу или у добро проветреној просторији.
Црна слоновача – Тајланд. Ова кафа постала је једно од најскупљих напитака прошле године, чија је цена достигла 1.100 долара по килограму. Кафа се добија од зрна које једу и делимично сваре слонови у Тајланду.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар