Читај ми!

Продаје се Фанђов „заборављени“ болид

Најмање шест милиона евра вреди „икона“ Формуле 1 – „Мерцедес-Бенц W196“ Хуана Мануела Фанђа из 1954. године, који ће се у јулу наћи на аукцији. Три деценије се ништа није знало о њему, а о томе ко је власник и где је нађен се ћути.

Болид Формуле 1 који је готово заборављен у складишту стајао више од три деценије, биће понуђен на аукцији средином јула месеца.

Експерти очекују да премашити суму од шест милиона евра.

„Мерцедес-Бенц W196" из 1954. године, који описују као „један од најзначајнијих аутомобила 20. века", возио је петоструки првак света Хуан Мануел Фанђо.

И заиста, тркачко чудо немачког произвођача садржало је доста иновација у то време – мотор са убризгавањем горива, лаку шасију и унапређене кочнице.

Историчар ауто-трка Даг Нај каже: „Први пут када сам видео овај аутомобил, умало да паднем у несвест. Та технологија је била прекретница, а возио га је исти такав возач".

Вео тајне обавија власника ове ауто-иконе, а ни аукцијска кућа „Бонамс" не жели да коментарише где је аутомобил нађен.

Биће продат у тренутном стању, са свим видљивим манама и прашином.

Нај истиче да је то баш оно што је дивно у свему, та нетакнута патина.

„Неки људи мисле да је то мана, али суштина није у томе. Прави ретки аутомобили су они који нису репарирани."

„Свако репарирано возило изгуби део историје јер је уништава поновно фарбање или реконструисање. На овом ништа није дирано, једноставно је прелепо преживео", објашњава Нај.

Њему такође није битно да ли ће аутомобил купити појединац или нека институција, него да оде тамо где ће власник заиста схватати његову вредност, да ће то бити неко коме је заиста стало.

Болид је представљен од стране аукцијске куће, у салону у Њу Бонд стриту.

Роберт Брукс, председник „Бонамса", такође је одушевљен открићем: „Ово је моја пета деценија у бизнису и ово је једно од највећих открића која смо икада имали".

Ни Брукс не жели да прича о месту где је нађен, већ само наглашава да би волео да заврши у Немачкој, и буде оспособљен да се поново вози.

„Стајао је у складишту. Пре него што је ту завршио био је вожен. И ишао је савршено."

„То би у основи био повратак тамо где је све почело, у 'Мерцедес-Бенц' фабрику, савршено место да се поново покрене. Вероватно бисмо га поново видели на стази или на демонстрационим вожњама."

Продаја ће бити обављена у јулу, на "Goodwood" фестивалу брзине, у Западном Сасексу, у Енглеској.

Фанђо је овај болид са 2,5-литарским "straigh 9" мотором, возио 1954. године, када је победио на Гран при тркама у Немачкој и Швајцарској.

Биле су то прве две везане послератне победе „Мерцедес-Бенца".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво