Читај ми!

Праисторијске птице су имале 4 крила?

Кинески научници су, проучавајући фосиле неколико врста птица старе између 100 и 150 милиона година, открили да су ови праисторијски двоножни кичмењаци имали лепезу перја на свакој пети, од којих су неке дугачке и до пет центиметара, што указује да су биле део четворокрилног система за летење.

Поједине примитивне врсте птица имале су четири крила, да би касније током еволуције изгубиле ножна перја у корист опни или крљушти, тврде кинески научници.

Претходним истраживањима откривено је да су постојали птицолики диносаури са перјем на задњим ногама, али је било веома малих доказа за то код птица, за које се верује да потичу од диносаура.

Иако најновија открића потврђују да су праисторијске птице имале пернате ноге, још увек се поуздано не зна да ли је то перје коришћено као помоћ приликом летења.

Кинески научници, који су дошли до тог открића, чији су детаљи представљени у студији објављеној у америчком научном часопису Наука (Science), наводе да 11 недавно описаних фосилизованих јединки пружају доказ да су њихове пернате ноге биле део четворокрилног система за летење.

„Истраживачи су ове податке прикупили проучавајући фосиле, који се чувају у кинеском 'Шандонг Тианију' природњачком музеју на северу Кине", рекао је вођа истраживања и познати истраживач диносаура Синг Су.

Како пише Дејли мејл, 11 поменутих јединки припада неколиким врстама птица, које су биле релативно велике и снажне: веће од вране, али мање од ћурке.

Проучавањем фосила утврђено је да су ове праисторијске птице имале лепезу перја на свакој пети, од којих су неке биле дугачке и до пет центиметара, што је навело истраживаче на закључак да су служиле за летење.

Птице описане у студији потичу из периода Креде и летеле су пре око 100 до 150 млиона година, у време када су диносаури „владали" земљом.

Сви научници се, међутим, не слажу да је перје на ногама птица служило за лет. Поједини, као што је биолог Кевин Падијан са Калифорнијског универзитета, сматрају да је перје птицама користило за привлачење партнера.

Ножно перје се јавља и код неких модерних птица, попут егзотичних пилића, или голубова који се узгајају због своје лепоте и реткости.

Поједине птице, као што је златни орао, задржали су перје на ногама, али оно им не служи као помагало при летењу, већ као заштита од сунца и хладноће.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара