Читај ми!

Брод духова плута Атлантиком

Колико год романтично и филмски звучало што напуштени брод „Љубов Орлова“ слободно плута Атлантиком, oн представља праву опасност по друга пловила и природну средину. Руски брод два пута се „отео“ приликом покушаја одвлачења на отпад.

Зарђали брод „Љубов Орлова" дуг 100 метара, који је добио име по руској филмској звезди из тридесетих година 20. века, плута по међународним водама код обала Канаде после два неуспела покушаја одвлачења на отпад. На њему нема ни посаде нити светла које би упозорило на присуство пловила.

„У случају судара, потонућа, или било које друге несреће 'Љубов Орлова' ће одмах испустити гориво, пирален и друге токсичне течности, азбест, живу и други нераствориви плутајући отпад", наводи се у саопштењу еколошке организације "Roben de Bua".

Руски брод произведен 1976. године испловио је са канадских обала 23. јануара, да би био одвучен на отпад у Доминиканској Републици. Међутим, само дан касније пукао је кабл и брод је остао у међународним водама.

Надлежни су затим покушали да реше проблем тако што је брод прикачен на „Атлантик хoк", брод за снабдевање у нафтној индустрији, али се поново откачио.

„'Љубов Орлова' тренутно није лоциран", саопштила је еколошка организација "Roben de Bua", док стручњаци верују да је брод отпловио према Ирској.

Канадске власти кажу да брод, који је напуштен две године, више није у њиховој надлежности пошто је напустио воде те земље и да је за његово кретање одговоран власник.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара