Читај ми!

Електрицитет, језик пчела и цвећа

Инсектима биљка пријављује присуство нектара! Британски стручњаци тврде да цвет емитује слабо електрично поље негативног набоја које делује као сигнал који шаље „позитивно наелектрисаној“ пчели.

Пчеле и цвеће комуницирају захваљујући електрицитету, тврде британски научници у студији коју је објавио часопис Science Express. Инсектима запрашивачима цвеће сигнализира присуство нектара тако што емитује слабо електрично поље.

„Када се пчела приближи цвету, видљива су зрнца полена која скачу на њу пре него што се спусти на биљку. То је зачуђујуће", рекао је вођа истраживања Данијел Роберт са Универзитета у Бристолу.

Роберт је истакао да је тај феномен резултат разлике у електричном набоју биљке и инсекта.

Пчела има позитивни набој, док цвет емитује слабо електрично поље негативног набоја које делује као сигнал који шаље пчели.

Када цвету пчела дође у посету, он аутоматски губи добар део свог електричног набоја. Уколико је цвет наелектрисан, то значи да садржи нектар. У супротном, пчела добија информацију да је драгоцена слатка течност потрошена и да треба да потражи други цвет.

„Цвет не може да слаже инсекте. У његовом је интересу да их не лаже. То је наша хипотеза", наводе британски истраживачи, наглашавајући да се још не зна како инсект прима сигнал и да ће то питање бити тема наредног истраживања.

Да би дошли до закључaкa истраживачи Школе биологије Универзитета у Бристолу посматрали су више од 200 пчела током сакупљања полена из петунија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара