Читај ми!

Oткривена пирамида везира Рамзеса Другог

Белгијски археолози открили су у Египту остатке гробнице, старе око 3.200 година, која је припадала једном од истакнутих саветника Рамзеса Другог. Откриће је од велике важности, јер је Кај, који је 15 година обављао дужност везира на двору фараона, добро познат египтолозима путем великог броја докумената.

Локација на којој је сахрањен један од истакнутих саветника фараона Рамзеса Другог, чувеног везира Каја, више није непознаница.

Белгијски археолози открили су у Египту остатке гробнице старе око 3.200 година, за коју су уверени да је припадала блиском сараднику египатског владара.

Пирамида везира Каја откривена је у околини Луксора, на југу Египта, током ископавања на брду Шеик Адбел Курна, саопштио је данас египатски Секретаријат за антиквитете, преноси АФП.

Остатке пирамиде, која је била висока 15 метара, пронашао је тим археолога са Слободног универзитета у Бриселу и Универзитета у Лијежу.

„Цртежи на опеки указују на то да је пирамида припадала везиру Горњег и Доњег Египта по имену Кај", навели су белгијски истраживачи, додајући да је споменик порушен у 7. и 8. веку наше ере, када је гробница претворена у коптску насеобину.

Откриће је од велике важности, јер је Кај, који је 15 година обављао дужност везира на двору Рамзеса Другог (1279–1213. године пре наше ере), добро познат египтолозима путем великог броја докумената.

У античком Египту, дужност везира била је једнака данашњим обавезама премијера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара