уторак, 08.01.2013, 15:03 -> 17:39
Хлеб јестив чак 60 дана!
Амерички научници пронашли су начин да одрже хлеб у свежем стању чак 60 дана! Нова технологија би, према мишљењу стручњака, значајно помогла земљама у развоју, које имају слабије прописе о безбедности намирница и у којима кварљивост представља велики проблем.
Тексашка компанија „Мајкрозап" објавила је да располаже технологијом којом може да направи хлеб који се не буђа 60 дана.
„Хлеб се око 10 секунди излаже микроталасима који убијају споре", објаснио је Дон Стал, директор компаније.
Буђ је гљивица која се развија, јер хлеб у пластичној амбалажи у себи још има воде.
Када та вода почне да испарава унутар амбалаже, површина хлеба постаје влажна и претвара се у савршену подлогу за стварање буђи.
Нови процес могао би да избаци из употребе конзервансе и разне састојке, смањи количину отпада и продужи рок трајања хлебу.
Истраживачи са Универзитета у Тексасу верују да се употреба те технологије може применити у земљама у развоју, које имају слабије прописе о безбедности намирница и у којима кварљивост представља проблем.
Стал је рекао да дегустатори нису осетили разлику у укусу између третираног и нетретираног хлеба, као и да третирани хлеб после 60 дана изгледа готово исто као и тек испечена векна.
„Компанија 'Мајкрозап' је сада завршила нацрт кућног апарата, за који се оцењује да би био око 100 долара скупљи од обичне микроталасне пећнице", рекао је Стал.
Микроталаси употребљени у лабораторији универзитета исте су фреквенције као у комерцијалним јединицама, али се емитују у хомогеном низу, због чега се цела површина греје једнако.
Првобитна намена те технологије била је да се убију бактерије као што је МРСА (бактерија из групе стафилокока), која изазива заразну инфекцију отпорну на многе антибиотике и салмонела.
Истраживачи су, међутим, открили да таласи убијају и споре буђи у хлебу и стерилизују свежу и прерађену храну без оштећења.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 18
Пошаљи коментар