Читај ми!

Милијарде планета величине Земље у Млечном путу

Трагајући за Земљином сестром близнанкињом, две независне групе америчких астронома дошле су до закључка да у галаксији Млечни пут има најмање 17 милијарди планета димензија сличних Земљиним!

Најмање 17 милијарди планета чија је величина слична Земљиној постоји у галаксији Млечни пут, наводи се у проценама две независне групе америчких астронома

Процене су засноване на свежим подацима који су стигли са Насине сонде „Кеплер" која је лансирана 2009. године са задатком да проналази „земаљске" светове

То не значи да су све те планете потенцијално настањиве, али је тако велики број добродошла полазна тачка да се трага за световима који су слични нашем, оцењује агенција Асошиејтед прес.

Научници тек треба да нађу Земљину сестру близнанкињу - дакле не само ону која је сличних димензија већ и ону која се налази у такозваној „голдилокс зони", где није ни превише хладно ни превише топло, па вода може постојати у течном агрегатном стању.

Тим научника Смитсонијан центра за астрофизику при Универзитету „Харвард" проценио је да најмање једна од шест звезда у Млечном путу има планету земаљских димензија.

Други тим, са „Берклија", Универзитета „Калифорнија" и Универзитета „Хаваји" проценио је, примењујући другачији метод, да 17 одсто звезда у Млечном путу има планете које су величине Земље.

Резултати су представљени у понедељак у Америчком астрономском друштву.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије