четвртак, 03.01.2013, 17:33 -> 01:23
Чоколада најукуснија у наранџастој шољи?
Колико шоља у којој нам се напитак сервира има велики утицај на његов укус показали су резултати недавног истраживања. Наиме, у беле, беж, наранџасте и црвене шоље сипана је иста топла чоколада, а испитаници су оценили ону из наранџасте као најукуснију!
Топла чоколада је најукуснија када се пије из наранџасте шоље, утврдили су стручњаци илуструјући колико изглед посуде мења перцепцију садржаја.
Тимови Политехничког универзитета у Валенсији, у Шпанији, и Универзитета у Оксфорду, у Великој Британији, ангажовали су 57 добровољаца да пробају топлу чоколаду из шоља у четири боје: белих, крем, црвених и наранџастих.
Чоколада у свим шољама је била иста, али је као најбољи оцењен укус оне у наранџастим, а затим у крем шољама.
„Боја посуде за храну и пиће може да допринесе схватању укуса и мириса", навела је у саопштењу Бетина Пикуерас-Фисман са Политехничког универзитета у Валенсији.
„Нема јасног правила о неком облику или боји шоље која 'појачава' укус или мирис. Заправо, то зависи од врсте хране", рекла је шпанска научница, нагласивши снагу утицаја посуда за храну.
Тако лимунада из жуте конзерве делује укусније, плава и друге хладне боје стварају јачи утисак освежења неким напитком, а ако је у ружичастој конзерви, напитак делује слађе.
Друге студије су показале да крем од јагода делује слађе и укусније ако је на белом тањиру, а тањир на црној плочи.
Студија је објављена у специјализованом научном часопису Journal of Sensory Studies.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар