Читај ми!

Фејсбук превише компликован и за Закербергове?

Сестра првог човека најпопуларније онлајн друштвене мреже недавно је на својој кожи осетила како изгледа када је приватност угрожена, поставши и сама жртва прекомпликованих поступака око заштите фотографија на Фејсбуку.

Да није увек лако снаћи се на Фејсбуку, доказала је чак и сестра Марка Закерберга, оснивача те друштвене мреже, па је једна њена фотографија противно њеној вољи осванула на интернету.

Фотографију коју је Ренди Закерберг објавила на свом профилу видела је маркетиншка директорка „Вокс медија", Кали Швицер, која ју је потом поделила са више од 40.000 људи који је прате на Твитеру.

Закерберговој сестри се то нимало није допало, па је љутито „твитовала" Швицеровој, због чега је ова одмах избрисала фотографију и извинила се, правдајући се да се слика, на којој Ренди са породицом у кухињи испробава нову апликацију, појавила у „њуз фиду".

Стестра првог човека Фејсбука, која је раније била директорка маркетиншке службе у братовљевој компанији, а данас ради као продуцент на телевизији, накнадно је објаснила да је до грешке дошло због тога што Швицер и она имају заједничку пријатељицу, те је фотографија прослеђена обема.

„Дигитални бонтон: увек тражите дозволу пре него што јавно поставите фотографију пријатеља. Није ту реч о поставкама приватности, већ о људском достојанству", написала је Ренди на Твитеру.

Коментари сестре првог човека најпопуларније онлајн друштвене мреже су, међутим, изазвали бурне реакције људи који сматрају да често Фејсбуково мењање поставки цео поступак око заштите приватности чини изузетно компликованим.

„Чак је и Ренди Закерберг успела да погреши. То само показује колико све то људима делује збуњујуће", указала је Ева Галперин из калифорнијског удружења за већу заштиту приватности.

Овај инцидент, сматра Ева Галперин, показује колико је приватност на интернету велики проблем, јер чим се нека информација или фотографија подели с неким, никад не знате где ће завршити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се