Читај ми!

„Смак света“ за древни храм Маја у Гватемали

Туристи, који су у Гватемалу дошли да би присуствовали „смаку света“, оштетили су древни камени храм у Тикалу, највећу археолошку локацију и урбани центар цивилизације Маја.

Бројни туристи који су похрлили у Гватемалу због „смака света" оштетили су стари споменик у националном парку Тикал.

„Нажалост, много туриста се пело на храм и тиме изазвало велику штету", каже археолог Освалдо Гомез са налазишта које се налази у северном делу Гватемале.

„Разумемо славље, али туристи би требало да буду свесни да је ово налазиште под заштитом Унеска", рекао је Гомез локалним медијима.

Освалдо Гомез није прецизирао шта је конкретно уништено, али је рекао да је забрањено пењати се степеницама и да је штета ненадокнадива.

Храм који је висок 38 метара и гледа на централни део Тикала представља највећу археолошку локацију и урбани центар цивилизације Маја.

У петак, 21. децембра, обележен је крај једног календарског циклуса, који је трајао 5.125 година.

Многи су веровали да ће то уједно значити и крај света, јер су тако неки стручњаци протумачили мајанске плочице.

Више од 7.000 људи посетило је Тикал како би видели мајанског свештеника, који је држао живописну церемонију која је подразумевала и игре ватром, што је означило почетак нове ере.

Критичари мисле да је овај догађај највише прављен за туристе и да нема много везе са Мајама.

Иначе, Тикал је постао део светске баштине 1979. године и од тада је под заштитом Унеска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије